Őszre elkészül hazánk mesterséges intelligencia akcióterve

2019.06.25

A Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával akciótervet készít, amely egy későbbi nemzeti MI stratégia alapját képezheti. Az intézkedéscsomag az adatipar, valamint a technológia- és gazdaságfejlesztés, illetve a technológia használat területeire fókuszálva határozza meg a legfontosabb teendőket – hangzott el az MI Koalíció plenáris ülésén, ahol a résztvevők az eddigi szakmai munkáról is beszámoltak.


Az MI Koalíció plenáris ülésén dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a 181 tagú szakmai platform képviselői előtt üdvözölte, hogy a hat tematikus munkacsoport alatt működő projektcsapatok február óta aktívan dolgoznak a kiválasztott projektek megvalósításán, melyek elemei az őszre tervezett akcióterveben is megjelennek, majd a későbbiekben az MI stratégiába is beilleszthetők lesznek.Az akcióterv az adatpolitikai kérdésekre, a technológia kutatására és fejlesztésére, valamint az MI alkalmazás és gazdaságfejlesztés területein fogalmaz meg intézkedéseket, mindamellett azonosítja a lehetséges magyar kitörési pontokat. Szükséges ugyanakkor régiós együttműködések szorgalmazása is – tette hozzá a miniszter.


Nyáron is folytatódik az akcióterv kidolgozása


Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke emlékeztetett: a tervek szerint halad az előző plenáris ülésen megfogalmazott célok megvalósítása, miszerint a Koalíció teremtsen állandó szakmai fórumot, illetve készítse el Magyarország MI Stratégiáját. A szakterületek széles skáláját lefedő projektcsapatok eredményei várhatóan széleskörben épülnek be a stratégiába. A nyár végére tervezett akciótervvel szeptemberre olyan javaslatok kerülhetnek a kormány elé, ami egy átfogó stratégiát alapozhat meg – hangsúlyozta Jakab Roland.Szertics Gergely, az MI Koalíció szakmai vezetője elmondta, hogy az akcióterv három, külön-külön komplex iparággá váló horizontális síkra koncentrál: az adattermelésre, az MI technológia kutatására és fejlesztésére, illetve az MI bevezetésére. A Koalíció szakmai koncepciója olyan kulcselemeket tartalmaz, mint a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség, a Magyar Felhő és Alkalmazási központ, az MI Kiválósági Központ, az Állami MI alkalmazási központ és az MI Adaptációs és Inspirációs központ létrehozása.Az egyes akciók részletes kifejtése hamarosan elkészül, melynek köröztetését szeretnénk megkezdeni a munkacsoportokban, nyáron pedig tematikus üléseket szervezünk az akciók megvitatása és konszenzusos kidolgozás érdekében – emelte ki a szakember.


Számos témában halad a projektcsapatok munkája


A plenáris ülésen a munkacsoport vezetők számoltak be az egyes projektcsapatok által elért eredményekről. Az adatiparért felelős Hans Zoltán az MI innovációra szolgáló adatpolitikai stratégiáról, a GDPR konform adatmegosztásról, a B2B adatkereskedelemről, az Ipar 4.0 adatmegosztásról, az egészségügyi adatok kutatási célú megosztásáról, valamint a Nemzeti adatvagyon sandbox kialakításáról beszélt.


Az alkalmazások és piacfejlesztés munkacsoport vezetője, Boa László az alábbi tematikájú projekteket értékelte: Iparági MI platformok, Kormányzati ügyintézés MI asszisztensekkel, Okos egészségügyi intézmény, MI a gyakorlatban és Munkaerőpiaci átalakulások.


A dr. Németh Géza vezetésével működő Nemzetközi kapcsolatok szekció az AI Hungary központi weboldallal kapcsolatos munkáról és a Magyar MI kompetencia központ létrehozásának előkészítéséről értekezett.


Dietz Ferenc az oktatás és tudatosítás területén az MI Akadémiáról, az MI tömegoktatásról, a Regionális innovációs hubok létrehozásáról, az általános és középiskolásoknak szóló MI Kisokosról, továbbá az MI-vel támogatott intelligens tanulási környezetről készült tanulmányokat ismertette.

Hraskó Gábor a technológia és biztonság témakörében végül a Magyarországról elérhető felhő alapú MI platformokról és az MI kibervédelmi eszközökkel folytatott védelméről szóló projektek állását vázolta.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.