Egy éve segítik az időseket, családokat a digitális jólét program önkéntesei

2021.03.19

A Digitális Jólét Program (DJP) keretében indult Napi 100 Jó Szó Mozgalom már egy éve segíti elsősorban az idősebb korosztályt nemcsak a digitális ügyintézésben, hanem a járvány során felmerülő kihívások kezelésében is – mondta Solymár Károly Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára hozzátette, az önkéntes mentorok folyamatos kapcsolatot tartanak az egyedül élő idősekkel, tavaly március óta több mint 80 ezer ember életét könnyítették meg.


"Amikor nekünk volt szükségünk segítségre, szüleink és nagyszüleink mindig önzetlenül mellettünk álltak. A jelenlegi járványhelyzetben rajtunk a sor, hogy tegyünk a leginkább veszélyeztetett, sok esetben magukra maradt időskorúak biztonsága, egészsége érdekében" – fejtette ki Solymár Károly Balázs. Az elmúlt esztendőben a fertőzés terjedésének lassítását célzó intézkedések miatt, a magyar emberek fegyelmezettségének köszönhetően lecsökkent a személyes találkozások száma. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az elmagányosodás veszélyének mérséklésére hívta életre a Digitális Jólét Program (DJP) keretében a Napi 100 Jó Szó Mozgalmat. Tavaly március óta több száz önkéntes járul hozzá az idős korosztály lelki terheinek enyhítéséhez. 


A DJP mentorok a helyi önkormányzatokkal együttműködve segítenek a veszélyhelyzetben kiemelt támogatásra szorulóknak. Az idősebbek esetében elsősorban a telefonos és online kapcsolattartás a jellemző, kiegészítve közösségi játékokkal és egyéb szabadidős aktivitással. Az önkéntesek a bevásárlás, gyógyszerek beszerzése, napi ügyek intézése (pl. számlák befizetése, elektronikus ügyintézés stb.) mellett technikai (táv)segítséget is nyújtanak.


A mozgalom másik kiemelt területe a szülők, diákok és pedagógusok esetében a távoktatáshoz kötődő technikai támogatás. Az önkéntes mentorok távoktatási eszköztárak beállításával és online kapcsolattartási eszközök telepítésével könnyítették meg a digitális oktatásban résztvevők életét, elősegítve a folyamatos tanulást.

 
"2020 március közepétől mostanáig 1 300 DJP Mentor nyújtott támogatást mintegy 1 200 településen több mint 80 000 fő részére. A DJP Hálózat továbbra is folytatja jószolgálati tevékenységét, csak februárban több mint 9 100 rászorulót ért el" – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.