Most különösen fontos a digitális gyermekvédelem

2020.05.03

Számtalan szoftver segít az internetes tartalmak megszűrésében, azonban az egyik leghatékonyabb eszköze a digitális gyermekvédelemnek a szülői jelenlét – hívják fel a figyelmet a Digitális Jólét Program (DJP) gyermekvédelmi divíziójának szakértői.


A járványügyi helyzetben, amikor a gyerekek a korábbiakhoz képest jóval több időt töltenek a képernyő előtt, szülőként érdemes a Digitális Gyermekvédelem honlapján megjelenő cikkekből, gyakori kérdésekből tájékozódni, s bizonyos témákat a gyermekeinknél is felvetni. A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy az internetszolgáltatók kötelesek elérhetővé, letölthetővé és használhatóvá tenni honlapjukon valamilyen gyermekvédelmi szűrőszoftvert is, a lehetőség tehát minden szülő számára adott.


Ezek a „szülői felügyelet programok” hozzájárulnak ahhoz, hogy ráláthassunk gyermekeink online tevékenységeinek jelentős részére. Az elérhető és ajánlott szűrőszoftverekről a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, illetve a szolgáltatók oldalán lehet tájékozódni.


Nem hagyhatóak felügyelet nélkül digitális eszközeinkkel az óvodás korú gyermekek sem - hangsúlyozzák a szakemberek. Technikai védelem terén a szülőknek érdemes minden esetben képernyőzárral (jelszóval, ujjlenyomat-felismeréssel) védeniük saját telefonjainkat, hogy gyermekük ne férhessen hozzá a készülékekben tárolt adatokhoz. Minden okostelefonon lehetőség van szülői felügyelet beállítására, amelyekkel a képernyőidőt és az alkalmazásokhoz, illetve a szolgáltatásokhoz való hozzáférést egyaránt korlátozhatjuk (Android esetében a Play Store-ban, iOS-nál a Korlátozások menüpont alatt).


A szülői jelenlétet azonban semmilyen technológiai megoldás nem helyettesíti, ezért a kisgyermekek estében már az első alkalommal, amikor a kezükbe adjuk eszközeinket állítsunk be előzetesen megfelelő korlátokat, s csak fokozatosan tágítsuk a lehetőségeket. A legtöbb online szolgáltatásra egyébként – mint például a Google-re is – 13 éves kor alatt önállóan nem, csak kizárólag szülői felügyelettel ellátott fiókkal lehet beregisztrálni.

Fontos az is, hogy az első lépéseknél a tartalomválasztás a gyermek és a szülő közös döntése legyen, még akkor is, ha azt értelemszerűen a szülő irányítja. Kövessük szülőként a gyermekeink által kedvelt meséket, sorozatokat: nézzünk bele, gyermekeink kedvenc műsortartalmaiba és szerezzünk azokról saját benyomást is, hogy beszélgetést kezdeményezve jobban megértsük, hogy mit, miért szeret az online térben gyermekünk.


További részletek a témában itt olvashatóak.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.