A HTE konferenciáján adtak elő szakértőink

2019.11.07

A Digitális Jólét Program (DJP) szakértői is előadtak az idén 70 éves Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) MédiaNet elnevezésű, kétnapos konferenciáján.


Az 5G kulcsa az alkalmazásban rejlik, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a felhasználói igényekkel – mondta Mácz Ákos, az 5G Koalíció szakmai vezetője a konferencia Gigabit Hungary paneljében. A szakmai vezető felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi 4G-s környezetben 80 százalékos a forgalom növekedése a hálózatokon. Az új generáció azonban sokkal több végpont egyidejű kiszolgálására lesz alkalmas, mint a mostani, ezért figyelni kell rá, hogy elkerüljék a felhasználást akadályozó szűk keresztmetszeteket.


Mácz Ákos úgy látja, az 5G-s hálózaton jelentős mennyiségű adatmennyiséget termelnek például a közlekedési, egészségügyi és szórakoztató ipari felhasználók, így elkerülhetetlen a rendszer folyamatos fejlesztése. Hozzátette, hogy Magyarország kiváló adottságokkal bír a témában, és ezt ki kell használni a tervezés, illetve a stratégiai gondolkodás terén.


Huszty Csaba, a DJP képviselője rámutatott, az 5G-t érintő üzleti modelleket még nem alakították ki, így nehéz meghatározni az állam szerepét. Fontos azonban, hogy ez a funkció ne akadályozó, hanem motiváló legyen. Kis Gergely, az eNet Internetkutató és Tanácsadó Kft. partnere kifejtette, hogy a munka akkor tud jó ütemben haladni, ha szakaszosan, egyértelmű célok mentén és jó ütemezéssel kezdődnek a fejlesztések, elkerülve a párhuzamosságokat, illetve a felesleges beruházásokat.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.

További hírek betöltése