Magyarország a világ élmezőnyében az idei Code Week-en

2020.12.09

A nyolcadik alkalommal megrendezett Programozás Hete az Európai Unió által elindított, de mára világméretűvé vált önkéntes kezdeményezés, amelynek célja, hogy minél több emberhez eljuttassa az algoritmikus gondolkodást, a programozást és a korszerű digitális technológia eredményeit. Magyarországon a Digitális Jólét Programhoz tartozó Digitális Kompetencia Divízió által koordinált Code Week-en október 10 és 25-e között 1106 eseményt regisztráltak be, amivel hazánk 83 ország közül egy helyet javítva, a 12. helyen végzett az eredménytáblán. Az új rekordhoz nagyban hozzájárult a Digitális Jólét Program Pontok bekapcsolódása a kampányba.


Az életben való előre lepéshez elengedhetetlen a digitális eszközök működésének megértése. Szerencsére ma már Magyarországon egyre több iskola kínál erre lehetőséget a tanórán kívüli programokkal, szakkörökkel és programozási, robotikai versenyekkel. A kódolás és a programozás egyre fontosabb szerepet tölt be az oktatásban, hiszen az algoritmizálás, a programozás képessége egyre szélesebb körben elvárt készséggé válik a munkaerőpiacokon. Ma már nemcsak a programozóknak, szoftverfejlesztőknek van szüksége a kódolásra, hanem lényegesen egyszerűbb formában ugyan, de szinte mindenkinek. A pék programozható kemencéje, az autóbuszvezető által irányított utastájékoztató rendszer, a ruházati boltvezető heti rendelésének feladása is mind-mind algoritmusok által vezérelt digitális rendszerek, amelyek működéséhez legalább alap felhasználói szinten érteni szükséges a hatékony munkavégzéshez.
 

A Code Week keretében idén is olyan események szervezése volt a cél, amelyek szórakoztató és játékos módon mutatják meg, hogy a programozás az élet minden területén jelen van, és mindenki számára elérhető. Az Európai Bizottság a programot 2013-ban indította újtára, amelyet a kezdetek óta önkéntesek és a téma iránt elkötelezett szervezetek, intézmények szerveznek. Magyarországon a program koordinációja hagyományosan nagyköveti tevékenység, amelyet a Digitális Jólét Programhoz (DJP) tartozó Digitális Kompetencia Divízió munkatársai végeznek. 


A hazai események között idén is szerepeltek szakmai webináriumok, mind az új tanárok, mind a tapasztaltabb kollégák számára a CodeWeek újdonságairól, mikéntjeiről és működéséről. 


Az előadások felvételei visszanézhetők a Youtube-on a Code Week Hungary csatornán.


A 2020-as nyertesekről itt olvashat bővebben.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.