Véget ért az EGOI válogatóversenye

2021.05.18

Négy magyar lány jutott be a European Girls Olympiad in Informatics (EGOI) csapatába az április végén megrendezett válogatóversenyen.

 

A tavasszal rendezett kétfordulós válogatóversenyen a legtöbb pontot Éles Júlia és Nagy Boglárka, a Szatmárnémetiben lévő Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulói érték el, őket követte Ottrok Veronika, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium és Kelemen Anna, a szombathelyi ELTE Bolyai Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja. A Lányok Európai Informatikai Diákolimpiájáról bővebben ezen az oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők: https://egoi.ch/en


A válogatóra a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Verseny és az OKTV programozás kategóriájából lehetett bejutni. A lányok hónapok óta speciális felkészítésen vettek és vesznek részt jelenleg is, hogy minél felkészültebbek legyenek a nemzetközi versenyen. Az online EGOI versenyt 2021. június 14-19 között rendezik meg. A versenyző lányok országonként egy kijelölt helyszínen kapcsolódnak be a versenyprogramba.


Ugyancsak júniusban tartják az idei Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (IOI) is. Az EGOI felkészülés és verseny fontos mérföldkő lehet a világverseny kvalifikációjában. A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) a nagy nemzetközi tudományos olimpiák egyike, melyet a meghívott országok középiskolás diákjai számára szerveznek. A 2023. évi nemzetközi megmérettetés megrendezésének jogát Magyarország nyerte el.


Az IOI magyarországi szervezéséről:

A Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJ Nkft), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Neumann Társaság (NJSZT) közös konzorciumban nyerte el a 2023-as IOI verseny rendezési jogát. A DJ Nkft., mint a konzorcium vezetője szervezi majd a rendezvényt, amelyhez a helyszínt az SZTE, a rendezvény szakmai hátterét és a szervezéshez szükséges szakértőket pedig az NJSZT biztosítja.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.