Közép-Európai Informatikai Diákolimpia: Négy magyar középiskolás a régió legjobbjai között

2021.08.24

14 közép-európai ország tehetséges diákjai mérik össze tudásukat a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián. A Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) szereplő versenyzők utánpótlása érdekében életre hívott versenyt idén Horvátország szervezi szeptember 1-5. között.


A programozási vetélkedőt – a 2020-ban Nagykanizsán szervezett CEOI sikerei után – idén Zágráb városában rendezik, melyen négy magyar középiskolás versenyző teheti próbára magát. A Nemes Tihamér Programozási Verseny 2. és 3. kategóriájának, illetve az OKTV Informatika II. kategóriájának legfeljebb 11. osztályos versenyzői vehettek részt az olimpiai válogatóversenyen. Az itt legjobban teljesítő diákokból állt össze az olimpiai csapat: Gábor Dávid (Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium), Máté Lőrinc (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), Németh Márton Tamás (Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa) és Viczián András (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest) képviselheti idén Magyarországot. Gábor Dávid már két alkalommal is bizonyította rátermettségét az Európai Junior Informatikai Diákolimpián (eJOI), Németh Márton Tamás tizedikesként idén második alkalommal tagja a CEOI csapatának, júniusban hazánkat képviselte az IOI-n, miután a 2019-es eJOI-t bronzérmesként zárta.


A még bizonytalan helyzetre való tekintettel a próbatétel online formában zajlik, részletes információkat hamarosan olvashatnak a CEOI 2021 honlapján. A diákok az – IOI mintájára szervezett – ötnapos verseny két napján oldják meg a csapatvezetők által lefordított 3–3 feladatot, melyek megoldására versenynaponként öt óra áll rendelkezésükre. A gyakorlás és versenyzés mellett lehetőségük nyílik kikapcsolódni és megismerni egymást a szervezett közös programokon.


A neves verseny 1994 óta kerül megrendezésre, melyet már öt alkalommal Magyarország szervezett. Először 1995-ben Szeged, majd Zalaegerszeg, Sárospatak, Tata, legutóbbi alkalommal pedig, 2020-ban Nagykanizsa adott otthont a versengésnek, értékes tapasztalatokkal szolgálva a 2023-ban Magyarországon rendezendő Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI2023) szervezői számára.


A 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) magyarországi szervezéséről:

A Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJ Nkft.), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) közös konzorciumban nyerte el a 2023-as IOI verseny rendezési jogát. A DJ Nkft. mint a konzorcium vezetője szervezi majd a rendezvényt, amelyhez a helyszínt az SZTE, a rendezvény szakmai hátterét és a szervezéshez szükséges szakértőket pedig az NJSZT biztosítja. 


A CEOI idei versenyzőinek sikeres felkészülést és szereplést kívánunk!

Digitális Jólét Nonprofit Kft.