Kézai Simon Program Klub nyílt a Lepsényi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárban

2022.10.13

A Digitális Jólét Program Hálózat Pontjaként is működő Lepsényi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár ad otthont az országban elsőként elinduló Kézai Simon Program Klub számára - jelentette be Princz Attila, a Digitális Jólét Koordinációs Központ Hálózat vezetője a Klub ünnepélyes nyitórendezvényén.

2020 decemberében indult a Kézai Simon Program küldetése, hogy a közgyűjteményeken túl a magánemberek számára is lehetőséget biztosítson fényképeik közösségi digitalizálására, hiszen a családok történetei a magyar kultúra szerves részét képezik. A Program keretében fejlesztett, Android és iOS- rendszerre egyaránt ingyenesen letölthető mobilapplikáció segítségével bárki feltöltheti analóg képeit és a hozzájuk fűződő információit a Kézai Simon Program weboldalán létrehozott saját albumaiba ingyenesen 100 kép erejéig. A családok, intézmények és települések fotóemlékeinek archiválása nemcsak a szűkebb családok számára fontos, hanem közös nemzeti kulturális érdekünk, hiszen segítségükkel átfogóbb képet kaphatunk hazánk 20. századi történelméről, életéről, eseményeiről.

A lepsényi DJP Pont fotógyűjtésnek köszönhetően a környező településhez kötődően több mint 1200 fénykép került digitális megőrzésre a kezai.hu oldalon keresztül. A Kézai Klub tagjai heti rendszereséggel szervezik majd találkozóikat melyeken a jelenlévők által összegyűjtött és megosztani kívánt fényképekről beszélgetnek, elmesélik az azokhoz fűződő történeteket, beazonosítják a képek szereplőit és helyszíneit. A történeteik megosztása és az adatok egyeztetése után feltöltik a képeket a Kézai Simon Program weboldalán található albumaikba. A Klub alapvető célként határozta meg a hagyományőrzést, a helyi közösségi szellem és identitás erősítését, illetve a múlt megismertetését a fiatalabb generációval.

Mindezeken túl a 2022. október 12-én megnyílt Kézai Simon Program Klub Borsos György szakértő mentor vezetésével segíteni szeretné tagjait a Programhoz történő csatlakozásban, a felület kezelésében és emlékeik digitális megőrzésében. A kezdeményezés egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az általa kínált lehetőségek révén a családok, illetve a helyi közösségek együtt, közösen őrizzék meg fotóikat, albumjaikat, ezáltal újra élve emlékeiket.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.