Jön a Pán-európai Hackathon: koronavírus-járványhoz kapcsolódó digitális megoldások elsőkézből

2020.04.20

2020. április 24-26. között a civil társadalom képviselői, az innovátorok, a partnerek és a befektetők bevonásával szerte Európában online páneurópai hackathont rendez az Európai Bizottság az Európai Innovációs Tanács vezetésével és az EU-tagországok szoros együttműködésével - többek között Magyarország részvételével.


A verseny célja, hogy a jelentkezők rövidtávon megvalósítható, innovatív megoldásokat dolgozzanak ki a koronavírussal kapcsolatos kihívásokra, mint például az egészség és gyógyszer, a veszélyeztetett csoportok (pl. idősek, egészségügyi dolgozók) védelme, a társadalmi és politikai kohézió, az üzleti tevékenységek folyamatosságának biztosítása, a társadalmi kohézió, a távmunka és távoktatás, avagy a digitális pénzügyek. Utóbbi, többek között a pénzügyi hiányosságok azonosításának támogatását célozza a vállalkozások pénzügyi hiányosságainak és szükségleteinek rövid távú azonosításával és elemzésével, különösen a kkv-k esetében, nyílt adatok elemzése révén.


Mindezeken túl olyan megoldások megtalálására törekszenek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a kkv-k, az önálló vállalkozók, valamint a polgárok gyorsan hozzáférhessenek az állami pénzügyi támogatásokhoz. Ugyanakkor a távoktatás távtanítás témakörében egyebek mellett arra keresik a választ, hogy miként tartható fent az erős társadalmi kötelék a koronavírus terjedése következtében kialakuló rendkívüli helyzetekben is az e kérdéskörben érintettek körében.


Az E-tanulási módszerek és eszközök kapcsán, ezért a hallgatók tanulási folyamatának nyomon követésére, a vizsgákra, az online interakciókra, a csoportos tanulásra, az adat- és adatvédelmi kérdésekre és az oktatási anyagokhoz való korlátozott hozzáférés kérdéskörére koncentrálnak.


A szervezők közel 60 ezer résztvevőre számítanak, a 6-10 fős csoportokat főként gazdasági és társadalmi szektor szakértők alkotják majd. A részvevő országok saját nyelven is benyújthatják ötleteiket és megoldási javaslataikat, ezzel is garantálva, hogy minél hamarabb, közösen találjanak megoldást a jelenleg kialakult problémák kezelésére.


Az eddig csatlakozott 24 EU-s tagállamon kívül Svájc, Törökország és Ukrajna is jelezte részvételi szándékát, így összesen 27 ország képviselteti magát a közelgő eseményen.


Nemrégiben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Digitális Jólét Program védnökként csatlakozott az április 3. és 5. között megrendezett „Hack the Crisis – Hungary” kezdeményezéshez, ahol Digitális Összefogás Innovációs különdíjakat is átadtak négy versenykategóriában (élet, oktatás, közösségek, vállalkozás). A kiválasztott pályázatokat benyújtó csapatok pedig 800 ezer forintos innovációs megbízásban és jelentős értékű mentorálásban részesültek.


A Pán-európai hackathon verseny további részleteiről a https://euvsvirus.org honlapon tájékozódhatnak.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.