Digitális tananyagok minden helyzetre

2020.05.20

Mivel nem létezik olyan digitális tartalom, amely minden pedagógiai helyzethez egyformán felhasználható, ezért a szakértők ajánlásaikban széles körképet nyújtanak a pedagógusok oktatók és tanárok számára az elérhető digitális tan- és segédanyagokból.


A Digitális Jólét Program Digitális Módszertani és Pedagógiai Központja által összeállított ajánlások arra hívják fel a figyelmet, hogy az univerzális digitális megoldások keresgélése helyett olyan specifikus megoldásokat érdemes alkalmaznia a pedagógusoknak, amelyek a leginkább illeszkednek az adott szituációhoz és az aktuális tanulócsoport igényeihez, lehetőségeihez.


A pedagógusok munkájának támogatására a Nemzeti Köznevelési Portálon elérhetőek a pedagógusok és diákok által már jól ismert újgenerációs tankönyvek, azok okostankönyv-verziói és a hozzájuk kapcsolódó segédanyagok is. A Sulinet Digitális Tudásbázis számos hasznos, könnyen használható tananyagot és kapcsolódó segédanyagot tartalmaz az 1–12. évfolyamos tanulók számára. A zanza.tv a fordított osztályterem módszertanára építő, rövid videókkal és a hozzájuk kapcsolódó tesztekkel, feladatokkal támogatja az új tananyag elsajátítását. A témák egyéni feldolgozása segítséget adott az érettségi vizsga előtt álló középiskolás tanulók felkészüléséhez is. A videotanár pedig rövid videók segítségével adja közre a számos tantárgyhoz kapcsolódó tudásanyagokat.


Az epalatábla kurzusai a matematika tanulásához és tanításához biztosítanak tan- és segédanyagokat, modern oktatási, módszertani és technológiai eszközök alkalmazásával, míg a Felkészítés a középiskolai matematikafelvételire a sikeres felvételihez szükséges teljes ismeretanyagot feldolgozta. A code.org pedig magyarul elérhető tananyagokat állított össze a programozás iránt érdeklődők 4–18 éves korcsoport számára, de angolul, németül és franciául is lehet tanulni például a BBC Learning English, a Deutsche Welle és a Bonjour de France honlapok segítségével. A részletekről a híranyagban kiemelt linkeken és itt olvashatóak további részletek.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.