Izgalmas előadások a HTE Infokom konferenciáján

2021.11.23

Huszonharmadik alkalommal került megrendezésre a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) szervezésében HTE Infokom 2021. A rendezvény széleskörűen foglalkozott az infokommunikáció (távközlés, informatika és média) aktuális műszaki, piaci és szabályozási kérdéseivel.

 

A Digitális Jólét Program (DJP) fintech és blockchain szakértője, dr. Urbán Viktor előadásának fókuszába az EU által szervezett blockchain témájú szabályozási és gyakorlati mérföldköveket helyezte. Kiemelte, hogy a HTE és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is szakmai partner azokban a folyamatokban, amelyek során a DJP - a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség technológiai partneri együttműködésével - hazánk nemzetközi fejlesztésekhez való kapcsolódását. Ennek egyik eleme az Európai Blokklánc Hálózat (röviden EBSI), amely már 22 országban rendelkezik csomóponttal, és amelyre építve elindultak olyan pilotok – természetesen blokklánc technológia alkalmazásával-, mint az e-diploma kibocsátás, az európai adattárca és személyazonosítási keretrendszer, notarizáció és biztonságos adatcsere.

 

A rendezvényen adták át az idén immár második alkalommal meghirdetett HTE Fekete László-díjat, amelynek főnyereményéért számos pályamunka versengett. Az első helyezett Soós Gábor, a Magyar Telekom szakembere lett, aki a kisebb, de megbízható mobilhálózatok ipari létjogosultságát ismerte fel, és intenzív kutatásai, számos mérése és modellezése meghozta a várt eredményt: sikeres Campus network megoldását mostanra több cég és nemzetközi vállalat alkalmazza.

 

A Magyarországi Drón Koalíciót képviselő Takács Olivér előadása az 5G mobil hálózatok és a dróntechnológiák közötti lehetőségekről, valamint a koalíció munkájának bemutatásáról szólt. Az előadás során szó esett a drónok jelenlegi kommunikációs technológiai hátrányairól, és az ezekre problémákra potenciális megoldást nyújtó 5G előnyeiről. A technológia lehetőségeit többek között a nagy adatátviteli sebesség és alacsony késleltetésnek köszönhető autonóm közlekedés, valós idejű távoli adatfeldolgozás jelenti. A biztonságos és ellenőrzött mobil kommunikációnak köszönhetően a városi és vidéki környezetben végrehajtott BVLOS repülések kevesebb kockázatot jelentenek. Az előadásban kiemelt szerepet kapott a következő időszakban kialakítandó hazai szabályozás és az iparági partnerekkel kialakított kommunikáció, továbbá szót ejtett még egy másik drónos kezdeményezésről, a DroneMotive-ról is. A hazai drón iparág unikalitását biztosító DroneMotive kutatói, fejlesztői, tanúsítási és oktatói központként szolgál. A regionálisan is egyedülálló létesítményben lehetősége nyílik a fejlesztőknek az újonnan épített eszközök tesztelésére, működésük széleskörű vizsgálatára. A központ továbbá kapcsolatot jelent az autonóm közúti és légijármű közlekedés területén folytatott kutatási és fejlesztési projektekben. 

Digitális Jólét Nonprofit Kft.