HTE Infokom 2020: Fókuszban a koronavírus hatása a Kormány digitális iparpolitikájára

2020.11.30

A Kormány digitális iparpolitikájának célja, hogy a magyar szereplők ne szenvedjenek semmilyen hátrányt a globális, és a hazai digitális piac újra rendeződése során a koronavírus járvány következtében – mondta el dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője, a Neumann Nonprofit Kft. ügyvezetője a november 18-i HTE Infokommunikációs online konferencián.


A DJP szakmai vezetője kiemelte: egyértelművé vált, hogy a járvány görbéjének a laposításával egyidejűleg a társadalom és a gazdaság fenntartásának egyik legfontosabb eszközei a digitalizáció által nyújtott felületek, összeköttetések. Ezeknek a felkészült és hatékony működtetése még jobban előtérbe került a járvány második hulláma alatt.


Elérkezett az ideje a már korábban létrehozott stratégiák megvalósításának– hangsúlyozta Dr. Gál András Levente. Ehhez több tényező is létfontosságú: ilyen a jó pálya, vagyis olyan fejlesztések indítása és támogatása, melyek idevonzzák a legfejlettebb technológiákat, szakembereket, illetve a megfelelő digitális környezet révén beruházásokat hoznak országunknak. Ugyanilyen fontos a „tiszta játék” megvalósítása is, például az online kereskedelemben a visszaélések megakadályozása, mely a karácsony közeledtével egyre nagyobb kihívást jelent a kormány és a Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi szervei számára – tette hozzá a DJP szakmai vezetője.


Dr. Gál András Levente arról is szót ejtett, hogy a stratégiák megvalósításának egyik legjelentősebb hozománya a digitális infrastruktúra kiépítése, melynek elengedhetetlen építőkövei a mesterséges intelligencia és az adatügy. Ebben az egyik legfontosabb előrelépést az jelentette, hogy a kormány szeptemberben elfogadta Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiáját. A stratégia egyik elsőfontosabb eredménye, a Neumann Nonprofit Kft. keretein belül megalakult Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ), melynek feladata, hogy lássuk tisztán, az adat az elmúlt 10-15 évben számossága, kiterjedtsége, összekötődése okán sajátos vagyonérték lett – mondta el a szakember.


A DJP szakmai vezetője beszédének végén szót ejtett az 5G hálózat fejlesztésével és kiépítésével kapcsolatban. Elmondta: definiálásra kerültek azok az 5G-vel kapcsolatos feladatok, mint például a társadalmi tudatosítás, az egészségügyi hatások mérése, a jogi akadálymentesítés, valamint tudományos pilotok kialakítása az ország több pontján.


Mácz Ákos
, az 5G Koalíció szakmai vezetője előadásában elmondta, a Digitális Összefogás célja, hogy a szektor szereplői által felajánlott digitális megoldások, szolgáltatások, alkalmazások, eszközök segítséget nyújtsanak a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet leküzdéséhez. A program 2020. március 24-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére a DJP koordinálása mellett az 5G Koalíció, a Mesterséges Intelligencia Koalíció, a HÉT, az IVSZ, NJSZT, valamint az Infotér részvételével indult el.


Az 5G Koalíció szakmai vezetője arról is tájékoztatott, hogy a program illeszkedik a Kormány által felállított Önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport munkájához, az ágazat által gyűjtött tárgyiasult felajánlások célba juttatása rajtuk keresztül történik. Hozzátette, hogy valamennyi eddig beérkezett felajánlás a digitális ágazat szereplőitől érkezett. Összesen 377 felajánlást tett az ágazat, melynek 55%-a a digitális oktatást hivatott segíteni, de sok felajánlás érkezett a távoli munkavégzés nehézségeinek enyhítésére is.


A felajánlott szolgáltatások, alkalmazások és eszközök becsült piaci értéke elérheti a 30 milliárd forintot is. Azonban a felajánlások igazi értéke nem önmagában, hanem az általa megőrzött tanulási és munkaképességen keresztül értékelendő, úgy pedig a hatása hatványozott – zárta gondolatait Mácz Ákos.

A Digitális Összefogás honlapja itt elérhető.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.