Hasznos praktikák az internetes zaklatókkal szemben

2020.04.15

Hogyan segíthetünk gyermekünknek az internet biztonságos, tudatos és értékteremtő használatában? - ez ma a digitális átalakulás egyik legfontosabb kérdése a szülők körében.


A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a digitális oktatásra való átállás nagymértékben megnövelte az internethasználatot a fiatalok körében, ami több veszélyt is magában hordozhat, hiszen az interneten terjedő álhírek mellett az online zaklatások száma is emelkedhet.


Mivel gyermekeink a járványhelyzet miatt elrendelt intézkedések eredményeként nem a megszokott iskolai környezetben töltik napjaikat, védelmük érdekében nagyon fontos, hogy nyomon kövessük napi tevékenységeiket az online térben is.

Ehhez nyújt segítséget – elsősorban szülők számára – a Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégia (DGYS) keretében létrehozott digitális gyermekvédelmi honlap, amely gyakori szülői kérdések és arra adott szakmai válaszok témakörével is bővült.


A weboldal számos segítő információt és lehetséges szituációt tartalmaz az úgynevezett „cyberbullying”, azaz internetes zaklatás esetére. Többek között felhívja a figyelmet arra, hogy mit tehetünk akkor, ha a gyermekünk online zaklatás áldozatává válik. Az összeállítás hozzájárul ahhoz is, hogy könnyebben felismerjük azokat az eseteket, amikor felmerül a „cyberbullying” gyanúja. Emellett tájékoztat arról is, hogy szülőként mit kell tennünk, ha gyermekünk a bezártság miatti frusztráltságát átviszi az online térbe. Útmutatást kapunk emellett olyan kérdésekben is, hogy kinek és milyen lépéseket kell tennie, ha az online osztályterem az online bántalmazás színterévé válik.


A honlapon egyebek mellett ajánlások, tananyagok, a tudatosítást segítő kisfilmek és egyéb szakirodalom is elérhető.

A szülői kérdések és az arra adott válaszok teljes tartalma itt tekinthető meg.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.