Folyamatos programok várják a fiatalokat a DJP standján az EFOTT-on

2021.08.12

Már javában zajlik az EFOTT, a Digitális Jólét Program standján is folyamatos programokkal várjuk a fesztiválozó fiatalokat, hogy betekinthessenek a digitalizáció adta legújabb közigazgatási és tudományos lehetőségekbe. A mai napon mi is megnéztük ezeket, így többek között kipróbáltuk az e-közigazgatási buszt, megnéztük hogyan működnek az okosváros fejlesztések, illetve profi drónpilótáktól lestük el a drónreptetés fortélyait.


Hivatalosan második napja dübörög az idén Sukorón megrendezett EFOTT Fesztivál, amelyen idén a Digitális Jólét Program saját standdal vesz részt. Célunk az, hogy a fiatalok kézzel fogható közelségben ismerhessék meg a digitális ökoszisztéma legújabb fejlesztéseit. Ennek érdekében a DJP szakmai partnerei elhozták bemutatni az e-közigaztás és a digitális fenntarthatóság jegyében elkészített innovációikat.


A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) a Belügyminisztériummal együttműködésben hozta el legújabb fejlesztéseiket, amelyekkel az elektronikus ügyintézési szolgáltatásokat népszerűsítik az itt jelenlévők körében. A mobil kormányablakbuszban például bárki igényelhet új elektronikus személyi igazolványt, a standon elhelyezett automata ügyintéző kioszkon keresztül pedig erkölcsi bizonyítványt lehet kérni. A NISZ tévéállomásain egy kisfilmen keresztül ismerhetjük meg az úgynevezett VKTA arckép azonosító szolgáltatásukat, amely segítségével akár ügyfélkapu nélkül is beléphetünk az ügyintéző felületeinkre a mobiltelefonunk kamerája segítségével. Ezen felül a NISZ Zrt. saját fejlesztésű chatrobotjával is találkozhatunk, és a játékos kedvű szemlélődők pár ügyintézéssel kapcsolatos kérdés helyes megválaszolása esetén nyereményekben részesülhetnek. Az aktívabb játékot kedvelők egy labdapályát is kipróbálhatnak, amelyen tablettel irányítható pingpong labdákat kell végig vezetni.


A DJP standján sokan kipróbálták a BME és a Nokia Bell Labs által közösen fejlesztett digitális Rubik kockát


Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér legújabb fejlesztését, az EESZT miniHIS Telemedicina rendszerét is meg lehet tekinteni, amely az online egészségügyi konzultációt emeli egy újabb szintre. Ennek segítségével már nem csupán videóchaten konzultálunk a kezelőorvosunkkal, hanem különböző online kollaborációseszközök segítségével néhány vizsgálatot el is végezhetünk saját magunkon, például egy anyajegyvizsgálóval vagy digitális vérnyomásmérővel. Az EESZT legújabb fejlesztése egy teljesen biztonságos, ingyenes, titkosított adatokkal működő szolgáltatás, melyről további információ elérhető az EESZT honlapján.


A stand egyik legérdekesebb része a DJP Civitas Sapiens Okos Város Tudásközpont részlege, ahol az okosváros fejlesztések legújabb vívmányait vehetjük szemügyre. A Velencei-tóra kihelyezett okosbólyák folyamatosan küldik az élő adatokat a standon lévő kijelzőkre, ahol így elsőkézből értesülhetünk a víz hőmérsékletéről, oxigén és PH-szintjéről. A DJP sátrán egy levegőszennyezettség mérő hasonló formában táplálja folyamatosan a legfrissebb adatokat a fesztivál levegőminőségéről. A Civitas Sapiens egy úgynevezett intermapot is hozott a látogatóknak, amely egy olyan kamerán alapuló intelligens eszköz, amely felismeri a közlekedési táblákat, közműveket, fejlesztésének végső célja pedig az eszköz önvezető autókba való telepítése lesz.


Ugyanitt megtekinthető az az automata, amely üres műanyagpalackokért cserébe helyi közlekedésben beváltható kreditet ad.


A stand egyik legnépszerűbb digitális innovációja azonban kétségkívül az okospadok: ezek a napelemmel működő padok ugyanis bármilyen digitális eszköz, többek között mobiltelefonok töltésére is alkalmas.


A stand egészségmegőrző részén a DJP égisze alatt létrejött Digitális Termelői Piac, illetve annak a kereskedelmi platformja, a Közért+ található meg. Ez a kezdeményezés a magyar kistermelők friss gyümölcseit, zöldségeit kínálja a fesztiválozóknak, ami ebben a tikkasztó hőségben valódi felfrissülést jelent sokaknak. Ezen felül lekvár, méz, szörp, kisborászatok borai, és állateledel is megtalálható náluk.


Szintén megtalálható a Drón Koalíció a DJP standon, akiknél valódi drónszimulátort lehet kipróbálni profi drónpilóták segítségével. Az itt segédkező drónpilóták részvételével lesz megtartva szombaton egy profi bemutató drónverseny, az első Tinyhawk Indoor Drone Competition 2021 keretében.


Végül a Hunexpert asztalánál jártunk, ahol megismerhettük az új, kifejezetten egyetemi tanulmányokat folytató diákoknak létrejött kezdeményezést. A Fiatal Szakértői Rendszer célja, hogy a fiatalok a megszerzett tudásukat projektmunkák során tudják már hasznosítani tanulmányaik alatt is. Ez egy valóban nagyszerű lehetőség azoknak, akik szeretnének egy kis extra jövedelemhez jutni egy rugalmas időbeosztású és tudományos projekteken való közreműködésen keresztül, például a DJP-n vagy a NAVÜ-n belül is. A Fiatal Szakértői Rendszer egyelőre még csak adatbázis, ahová bárki regisztrálhat. Ám hosszútávú céljuk egy olyan szakmai hálózat létrehozása, ahol a kutatók különböző tudományterületekről is kapcsolatba tudnak lépni egymással, illetve tudományos együttműködések is elkezdhetők.


További információk, illetve a regisztrálással kapcsolatos tudnivalók megtalálhatók a Hunexpert Facebook oldalán.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.