Fejleszteni kell a digitális médiaműveltséget a gyermekek védelme érdekében

2019.12.12

Ahhoz, hogy a gyerekek értő módon tudják használni a korszerű digitális eszközöket, és meg tudják védeni magukat az online térben, a szülők képzését, felkészítését is elengedhetetlen feladatnak nevezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára szerdán, Aldebrőn.


Solymár Károly Balázs a Heves megyei településen a Digitális médiaműveltség szülőnek, nagyszülőknek program eredményeiről szóló sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a gyermeknevelés egy speciális kihívásáról van szó, melyre a Digitális Jólét Program megoldást kínál.


Rámutatott: ma már a gyerekek egyre fiatalabb korban használnak digitális eszközöket és vesznek igénybe internetes szolgáltatásokat, látogatnak közösségi oldalakat. Teszik mindezt érdemi kontroll nélkül, hiszen szüleik, nagyszüleik nem jártasak ebben a világban, így nem tudják, milyen veszélyek leselkedhetnek gyermekeikre, unokáikra.


A kulcs: nem elzárni a fiatalokat ezektől a lehetőségektől, hiszen számos előnyt is jelentenek számukra. Ehelyett a tudatos használatra történő felkészítés, a digitális médiaműveltség kialakítása a cél - tette hozzá.


Jelezte: erre a család, a szülők, a nagyszülők a legalkalmasabbak. Az ő digitális ismereteik gyarapításában segít a Digitális jólét program hálózata, amely ma már Magyarország mintegy 1430 településének csaknem 1700 pontján megtalálható, és mintegy kétezer mentor vesz részt ebben a munkában.


Olyan foglalkozásokat szerveznek, amelyeken a szülők megismerhetik, hogy az online térben milyen veszélyek leselkednek a gyerekekre és miként védhetik meg őket az internetes zaklatásokkal szemben és taníthatják meg nekik az adatvédelmi alapelveket.


Az egy éve kezdődött program eddig négyezernél több családot ért el országszerte, 175 újabb mentor bevonásával, akik számára speciális tananyagot is kidolgoztak - mondta Solymár Károly Balázs. Megjegyezte: a karácsony közeledtével kiemelten fontos, hogy a fiatalok az ajándékba kapott digitális eszközöket értő módon tudják használni és azok így a javukra szolgáljanak.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.