Hírek a Digitális Termelői Piac programról

2021.05.21

A Belügyminisztérium, mint a közfoglalkoztatásért felelős minisztérium, valamint a Széchenyi István Egyetem és a Digitális Termelői Piac Nonprofit Kft. a Digitális Termelői Piac program kidolgozója és működtetője együttműködési megállapodást kötött a közfoglalkoztatás bázisán működő szociális szövetkezetek működésének további fejlesztése érdekében, 2021. május 6-án. A győri Széchenyi István Egyetem szakmai mentorálásával megvalósuló projekt, a kormány veszélyhelyzeti támogatásából valósul meg.


Magyarország Kormánya a Digitális Agrár Stratégia végrehajtása keretében a Digitális Jólét Program részeként biztosított forrást a Digitális Termelői Piac (DTP) program kidolgozására, melynek keretében a Széchenyi István Egyetem és a Digitális Termelői Piac Nonprofit Kft. online termelői piacteret, kapcsolódó logisztikai és minőségbiztosítási szolgáltatásokat, valamint edukációs programokat dolgoz ki és működtet.


A szociális szövetkeztek a helyi foglalkoztatás fejlesztésével egyebek között mezőgazdasági és kézműves termékeket állítanak elő a helyi piacokra, helyi közületi megrendelők részére, illetve szolgáltatásokat nyújtanak a helyi kereslet alapján. A szociális szövetkezetek a piacra jutásban, a vevői igények megismerésében és a piaci igényeknek megfelelő termékek fejlesztésében szakmai együttműködések kialakításában érdekeltek.


A Digitális Termelői Piac az együttműködés értelmében logisztikai szolgáltatással, nyomon követéssel, élelmiszerek szállítására alkalmas infrastruktúrával biztosítja a szociális szövetkezetek és a fogyasztók közötti árumozgást, a konszignációt, raktározást. Minőségbiztosítási rendszerrel a termeléstől a vevő részére történő átadásig biztosítja az élelmiszerek nyomon követését, minőségellenőrzését. A kereskedelmi adatok elemzésével, a fogyasztói igények feltárásával, elemzésével hozzájárul a szociális szövetkezetek termékfejlesztéséhez. A B2B vevők és a szociális szövetkezetek, illetve azok hálózatai közötti kapcsolat menedzselésével, hosszú távú szerződések létrehozása érdekében tevékenykedik. Tételes kereskedelmi javaslatokat dolgoz ki a szociális szövetkezetek árualapjának Digitális Termelői Piac kereskedelmi felületén történő megjelenítésére.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.