Digitális térségfejlesztési képzéssel javítják a települések vonzerejét

2021.04.15

A Digitális Jólét Program szakmai támogatásával 2018-ban indult el a kistelepülések szakemberei számára az első okosváros tematikájú, diplomát adó Digitális Térségfejlesztési Szakember Posztgraduális Képzés, valamint a középfokú végzettséget biztosító Digitális Térségfejlesztési Referens Webinárium. Az így kiképzett szakemberekre kulcsszerep vár Magyarország okos város és okos falu fejlesztéseiben.

 

A Digitális Térségfejlesztési Szakember Posztgraduális Képzés célzottan a térség- és településfejlesztési, valamint településrendezési feladatokat ellátó szakemberek számára indult, és az okosváros-fejlesztések elméleti és gyakorlati hátterébe nyújt betekintést. A posztgraduális képzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az Edutus Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös szervezésében valósul meg. A képzés során húsz tárgyat kell a hallgatóknak teljesíteniük, úgynevezett „blended learning” formában: félévente néhány alkalommal megtartott, személyes jelenlétet követelő előadásokkal, gyakorlatokkal.

 

Az eddig végzett hallgatók visszajelzései alapján a képzés időtartama alatt átfogó tudás szerezhető a hazai és nemzetközi szinten rendelkezésre álló digitalizációs technológiákról, azok szabályozási kereteiről és az okostelepülések fejlesztési folyamatáról a tervezéstől a megvalósításig.

 

A Digitális Jólét Program szakértői felismerték, hogy nemcsak felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára lehet hasznos ez a képzés, ezért elsősorban a kistelepülések képviselői számára – a Digitális Falu Program keretében – elkészítettek egy rövidebb időtartamú online kurzust, a Digitális Térségfejlesztési Referens Webináriumot.

 

A népszerű webináriumra eddig több mint 1300 hallgató iratkozott be, ebből már közel 800 fő szerezte meg a referensi minősítést. dr. Gál András Levente a DJP szakmai vezetője szerint „Az ország minden tájáról, elsősorban kisebb településekről jelentkezett hallgatók a webináriumot elvégezve képesek lesznek arra, hogy összekössék a települések igazgatási és működtetési gyakorlatát a digitalizáció által kínált lehetőségekkel.”

 

A képzést elvégzők az Alumnihálózatba történő belépéssel egy komplex szolgáltatáscsomagot kapnak saját maguk és a településük számára. A szolgáltatáscsomag többek között egy rendszeres konferenciákról, lehetőségekről és újdonságokról szóló szakmai hírlevelet, egy célzottan a hálózat tagjai számára szervezett negyedéves workshopsorozatot és egy online zárt szakmai csoportba való felvételi lehetőséget tartalmaz az informálisabb ügyek megvitatására, illetve a jó gyakorlatok megosztására.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.