A gazdaság egyik legfontosabb mozgatórugója a digitalizáció

2022.02.01

Az első magyar számítógép, az M-3 üzembe helyezése óta eltelt 55 év rávilágított, hogy modern, versenyképes gazdaság nem létezik digitális megoldások nélkül – mondta dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság hagyományteremtő ünnepi konferenciáján.


A helyettes államtitkár megnyitó előadásában úgy fogalmazott, a XXI. században az alapvető digitális változások nagyon gyorsan követték egymást; a jövőben minden digitális lesz, ami digitalizálható, azonban ehhez internetes hálózatokra, adatbázisokra, érzékelőkre, mobil eszközökre, szoftverekre és algoritmusokra van szükség. Ezek ma már mind rendelkezésre állnak, sőt rohamos tempóban fejlődnek – hívta fel a figyelmet dr. Solymár Károly Balázs. „Digitalizáció nélkül nincs gazdasági növekedés! A digitális gazdaágba való befektetés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy nemzetgazdaság versenyképessége lépést tudjon tartani a modern kor kihívásival” – húzta alá a helyettes államtitkár. Ehhez pedig XXI. századi tudásra és korszerű eszközökre van szükség.


A nemzetközi kutatások szinte egyöntetűen arra a következtetésre jutottak, hogy a digitális technológiák széleskörű alkalmazása mind a lakosság, mind a vállalkozások körében jelentős hozzáadott értékkel bír, javítja a polgárok életminőségét, illetve a vállalkozások és így a teljes nemzetgazdaság versenyképességét. A helyettes államtitkár szavai szerint a kormány ezért kezeli kiemelten a digitalizációs törekvéseket, és indított programokat ezen a téren. „Fontos az informatikai értékek megőrzése és átörökítése, s ezért külön köszönet a Neumann Társaságnak, amely – ahogy minden évben – idén is segít megemlékezni az informatika fontosságáról” – hangsúlyozta dr. Solymár Károly Balázs.


Az előadók között szerepelt Boa László, a Digitális Jólét Program keretében létrejött Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai vezetője, aki bemutatta a koalíció létrejöttét és munkáját, megjegyezve, hogy mindenki büszke lehet arra a szakmai közösségre, amely ezen a területen dolgozik, mert komoly eredményeket értek el. A koalíció már több mint 360 taggal rendelkezik, és fő célja, hogy végrehajtsa a kormány által elfogadott Mesterséges Intelligencia Stratégiát. A Stratégia kiemelt feladatai közé tartozik a járműipar, a logisztika, az egészségügy, az agrárgazdaság, a közigazgatás és az oktatás támogatása. „Ezen túl pedig arra tettünk javaslatot, hogy miként lehet egy olyan intézményi hátteret létrehozni, amely a mesterséges intelligencia előretörésével biztosítja azokat a háttérintézményi kereteket, amik időben választ tudnak adni bizonyos szabályozási kérdésekre” – jelezte a szakmai vezető.

 

Digitális Jólét Nonprofit Kft.