Digitális Tudásközpont nyílik Kecskeméten

2022.04.04

Április 1-én átadták a Digitális Jólét Program szakmai támogatásával és koordinációjával létrejött Digitális Tudásközpontot Kecskeméten, amely az átadást követően – intergenerációs együttműködésben – a CédrusNet Kecskemét Program és az Ifjúságfejlesztés területek szakmai irányításával fog működni. Robotika, virtuális valóság, automatizáció, mesterséges intelligencia – a 21. század legmodernebb vívmányai, amelyeket hamarosan testközelből ismerhetnek meg a Kecskemétről és a régióból érkező érdeklődők. Az elsősorban iskolás korú gyermekeket és a felnőtt korosztályt célzó oktatási és szórakoztató központ a digitalizáció világába vonja be az érdeklődőket, tanulni kívánókat.


A már működő Digitális Jólét Program Pontok (DJP Pontok) tapasztalatait felhasználva 6 vidéki városban (Békés, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Oroszlány és Veszprém) Digitális Tudásközpontok létesülnek, amelyek felszerelését, kialakítását, szakmai támogatását és koordinációját a Digitális Jólét Program látja el. A beruházás értéke összesen 2,4 milliárd forint.


A kecskeméti városközpontban álló, az önkormányzat tulajdonában lévő KIKFOR Kft. épülete korábban bankfiók volt: Kecskemét egyik legpatinásabb, magas műszaki tartalommal bíró, a felújított Rákóczi út legnagyobb utcafronti üvegfelülettel rendelkező, kitűnő fekvésű épülete. Nagy belmagassága, jól láthatósága, valamint az alaprajza alapján is Tudásközpontnak született az épület. Szomszédságában közösségi helyek, éttermek, intézmények, hivatalok érhetők el, így a város egyik főutcájának kiemelt attrakciója lesz a Digitális Tudásközpont.


A városból és a régióból érkező diákokat és tanáraikat áprilistól várják a központ oktatói egy-egy rendhagyó informatikaóra vagy - szakkör keretein belül, addig egyelőre - előzetes bejelentkezés után – csak felnőttek látogathatják.


Az iskolák számára díjmentes órákon a tanulók megismerhetik Bodrit, a robotkutyát; kipróbálhatják, hogy milyen minirobotokat programozni vagy akár 3D-ben is tervezhetnek, nyomtathatnak kisebb ajándéktárgyakat, és a virtuális valóság világába is betekintést nyerhetnek.


A Digitális Tudásközponthoz forduló fiatalok a jövőben a legújabb karriertervezési diagnosztikai eszközök és szakértők által alkalmazott professzionális módszertanok segítségével felmérhetik készségeiket és kompetenciáikat. Az elemzés eredményei olyan pályaorientációs javaslatot alapoznak meg, amelynek köszönhetően a tervezésben résztvevő pályakezdő a számára ideális karriert tervezheti meg.


A fentieken kívül a Digitális Tudásközpont nem csak a gyerekek, hanem a fiatal felnőttek és az aktív idősebb korosztály számára is számos programmal készül, hiszen a digitális kultúrával való ismerkedés és az abba való integráció nem lehet korfüggő.

„Úgy vélem, hogy a város versenyképességének további erősödése a digitalizáción múlik, ezért minden eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy a helyi gazdaság, társadalom minél nagyobb arányban részesedjen a digitalizáció előnyeiből.” – mondta Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere. „A város fiataljain kívül szeretnénk megcélozni az 50-64 év közötti munkaképes korú népességet, így a mai nappal egy újabb intergenerációs intézmény nyitja meg kapuit. A Tudásközpont a város felnőttképzési ökoszisztémájának kiemelt szereplője tud lenni azzal, hogy megcélozza az 50+ korosztályt is a digitális kompetencia minden dimenziójának képzéseivel, a mesterséges intelligencia, az automatizáció kihívásainak megismertetésével. Reméljük, hogy Kecskemét a Tudásközpont révén újabb társadalmi innovációs kezdeményezések színtere lesz.”


Az országban található Digitális Tudásközpontok látogatására, programjaira a digitalis-tudaskozpont.hu címen lehet jelentkezni.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.