Az ITM támogatásával Digitális Összefogás Innovációs különdíjat kapott négy informatikai fejlesztőcsapat

2020.04.07

A Hack the Crisis Hungary verseny védnökeiként, az Innovációsé és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Digitális Jólét Program (DJP) a verseny meghirdetetett 4 kategóriájában (élet, egészség, közösségek, vállalkozás) a kiválasztottakat különdíjban részesítette. A Digitális Összefogás Innovációs Díjat az ITM támogatásával Solymár Károly Balázs, infokommunikációért felelős helyettes államtitkár adta át, aki a díjátadón a versenyzőket az online térben köszöntötte. A díjazottak 800.000 Ft pénzbeli támogatásban és jelentős értékű mentorálásban részesülnek.


A „Hack the Crisis – Hungary” 48 órás online „hackathon” célja az volt, hogy a magyar fejlesztők olyan koncepciókat, megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek a koronavírus okozta rendkívüli helyzetben eredményesen tudják támogatni a kulcsfontosságú szakembereket, szervezeteket, közösségeket, oktatási intézményeket a járvány elleni küzdelemben.

Az eredetileg Észtországból indult kezdeményezéshez mindössze néhány nap leforgása alatt több mint 46 ország csatlakozott. Magyarországon a verseny 813 fő részvételével zajlott, a szervezők közel 134 pályamunkát küldtek meg a zsűritagoknak elbírálásra.


A Digitális Összefogás különdíjat a Save Lives (élet) kategóriában a Cursor Insight fejlesztői nyerték el a Dokivideo nevű webes alkalmazással, amelynek használatával az orvosok távolról felügyelhetik a Parkinson-kórban, szklerózis multiplexben szenvedő, reumás vagy más mozgásszervi problémával küzdő, vagy fizioterápiát igénylő betegek kezelését.


A Save Education (oktatás) kategóriában az eTanterem nyerte a különdíjat a digitális oktatást támogató virtuális tanterem létrehozásával. Az eTanterem lehetővé teszi egyebek mellett a képzési információk, elektronikus tananyagok tanulókhoz való eljuttatását, nyomon követését, értékelését, tananyag létrehozását, az egymástól való tanulás támogatását is.


A Save Community (közösségek) kategóriában a Wexo Systam – Pandamic fejlesztése bizonyult leginkább érdemesnek a szakmai különdíjra. A Pandamic révén a felhasználók egy digitális társat (Panda) kapnak, amely hasznos tanácsokkal látja el használóit az izoláció sikeres kezelésében.


A Save Small business (vállalkozás) témában pedig Budapest Innovation Group – VAL- U nyerte el a különdíjat. A díjazott fejlesztés egy online erőforrásmenedzsment platform, amely a likviditási problémák áthidalására szolgál. A kis- és nagyvállalatok munkaellátását támogató fejlesztés az egyes helyeken felszabaduló erőforrásokat csoportosítja át ideiglenesen azokra a területekre, ahol a járvány miatt túlságosan nagy a leterheltség. A megoldás révén a kihasználatlan kisvállalati erőforrások megtalálják helyüket, ezzel bevételt hoznak tulajdonosoknak, erőforrást biztosítva az iparágaknak, és munkát a feladatok ellátásában rutinos munkavállalóknak. A tervek szerint az ezt lehetővé tévő szolgáltatás április 8-án startol el.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.