Kutatói szintlépés az MI hozzájárulásával

2019.07.28

A mesterséges intelligencia és a kutatói tevékenység kapcsolata állt Várady Eszter, a Digitális Jólét Program Mesterséges Intelligencia Koalíciójának operatív vezetője és a Doktoranduszok Országos Szövetségének vezetősége részvételével zajlott panelbeszélgetés középpontjában.


A beszélgetésen a résztvevők mindegyike egyetértett abban, hogy az MI átalakítja a kutatásmódszertant és az egész kutatói tevékenységet. A mesterséges intelligencia használata ma már egyre többször lehetőséget biztosít arra, hogy több egymástól függetlenül létező adatforrást vizsgálva gyorsabban és teljesebben tárjanak fel összefüggéseket. Mindez ahhoz vezet, hogy pár éven belül már láthatóan is megváltozik kutatói viselkedés, növekszik az interdiszciplináris kutatások száma. Eddig nem használt adatkörök vonhatnak be a vizsgálatokba, valamint a hangsúly eltolódik a források rögzítéséről és azokban található adatok kinyeréséről a kreatívabb, összefüggésekre fókuszáló alkotói munkára.



Az elmúlt évek egyik nagy kihívása a kutatók és a piaci szereplők összekapcsolása. A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) és az Edutus Egyetem létrehozott Hunexpert Kft. fejleszti azt a szakértői bázist, amely megoldást kínál erre. Az Eötvös Loránd Fiatal Szakértői Rendszer lehetőséget teremt, hogy a fiatal szakértők, a céges szektor szereplői részéről megfogalmazott kérdésekre válaszolva gyorsan tudjanak tudományos színvonalú, közérthető kutatásokat készíteni.

A következő időszak célja a rendszer Kárpát-medencei kiterjesztése mind a szakértői toborozás, mind a megrendelői oldal bővítése terén.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.