Adatgazdasági fejlesztések és MI-alkalmazások használatának ösztönzése a kis- és középvállalkozásoknál

2022.01.03

A GINOP-3.2.8-20-2020-00001 azonosító számú, az „MI innovációs- és kompetenciaközpont, adatvagyon-gazdálkodási kapacitás kialakítása a hazai KKV-k számára Mesterséges Intelligencia alkalmazások ösztönzésére” elnevezésű európai uniós projekt 2021. január 1-jén indult. A projekt a Digitális Jólét Nonprofit Kft. és a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. konzorciumában, az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Költségvetése 1 milliárd forint, a projekt zárásának tervezett időpontja 2022. december 31.


A GINOP-3.2.8-20 kiemelt projekt elsődleges célja a hazai kis- és középvállalkozások (továbbiakban: KKV-k) hatékonyságának és jövedelemtermelő képességének mesterséges intelligencia (továbbiakban: MI) alapú üzleti információs és kommunikációs eszközök bevonásával történő javítása, és az adatgazdasági folyamatokban történő részvételük erősítése. A projekt üzletfejlesztési és technológiai tanácsadást, képzéseket, (ön)értékelési eszközöket és fejlesztési kapacitást biztosít olyan digitálisan felkészült, az MI és az adatgazdaság iránt érdeklődő KKV-k részére, amelyek fejlődésük elősegítésére új üzleti lehetőségeket és megoldásokat keresnek. A fejlesztésekbe 150 vállalkozás bevonását tervezzük, amelyek közül 100 cég számára – a vállalkozásokkal közösen – demó alkalmazást fejlesztünk, valamint további 50 cég informatikai fejlesztésekre történő érzékenyítését valósítjuk meg.


Az európai uniós kiemelt projekt keretében megvalósul egy felmérés is, amely során a KKV-k adathasznosítási és MI szempontú áttekintése, a szektor informatikai és infrastrukturális érettségének vizsgálata, az MI- és adatkompetencia, valamint kapacitás értékelése történik meg. Az adatokra vonatkozó felmérések folyamatközpontú – folyamatbányászati – megközelítése révén megjelennek a releváns és látens adatok széleskörű hasznosításának lehetőségei, amelyek segítségével új utak jelölhetők ki az üzleti igények kielégítésére.


A projekt során azonosított, az MI- és adatalapú szolgáltatások, technológiák bevezetésében, adaptálásában érdekelt KKV-k részére komplex szervezet- és üzletfejlesztési tanácsadást nyújtunk az Akcelerátor Központokban foglalkoztatott tanácsadók segítségével. A projekt keretében a mesterséges intelligencia technológiához kapcsolódó, valamint az adattechnológiákra fókuszáló Adatgazdaság és Mesterséges Intelligencia Akcelerátor Központok kerülnek kialakításra. Ezekben a központokban zajlanak majd a fejlesztések, illetve a helyszíneken a projektbe bevont vállalkozások részére szakmai workshopokat és bemutatókat szervezünk. Az eseményeken többek között gyakorlati műhelymunkák, célzott képzések és bemutatók, illetve személyes tanácsadások lesznek elérhetők. A képzési anyagok és információk segítségével minden érintett KKV hozzájuthat azokhoz az elméleti és gyakorlati ismeretekhez, amelyek szükségesek az adott jó gyakorlat vagy demó alkalmazás saját üzleti működésbe történő bevezetéséhez, adaptálásához. 


További információ kérhető:

Amennyiben a projekttel kapcsolatban további kérdése merülne fel, kérjük, keressen bennünket bizalommal a ginop328@natuk.hu e-mail címen.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.