A Magyary Programtól a Civitas Sapiensig - jubilál a közigazgatási reform

2021.06.16

A Digitális Jólét Program (DJP) 2021. június 16-án Tatán rendezte meg a Civitas Sapiens Okos Város Jubileumi konferenciát, amelyen köszöntőt mondott Bencsik János, a Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, a térség országgyűlési képviselője és Michl József Tata város polgármestere is. Az eseményen előadást tartott többek között dr. Gál András Levente a Digitális Jólét Program szakmai vezetője és Balla Attila a Digitális Jólét Nonprofit Kft. technológiai és vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese is.


A DJP keretében működő Civitas Sapiens - Okos Város működésének harmadik évfordulója alkalmából tartott ünnepi konferencián szó esett a települési önkormányzatok számára elérhető digitalizációs lehetőségekről, az Okos Város fejlesztések relevanciájáról, az eddig elért eredményekről és a jövőbeni tervekről, illetve az okosvárosok fejlesztését megelőzően a Magyarország Kormánya által immáron 10 esztendeje – 2011-ben – indított széleskörű közigazgatási reformról a Magyary Programról is. Dr. Gál András Levente, a DJP szakmai vezető kiemelte, hogy az okosvárosok fejlesztése a kormányzati, önkormányzati, gazdasági, tudományos és civil szereplők, valamint a helyi polgárok együttműködésére épül. Az okostelepüléssé válás minden esetben egyedi programot feltételez, és a technológia fejlődésével párhuzamosan folyamatos korrekciót, nyomon követést igényel.


Magyary Program célja az állami működés hatékonyságának, a közszolgáltatások színvonalának emelése és a hatékony nemzeti közigazgatás megteremtése volt. A program alapító szervezetei között volt Budapest főváros XVII. kerületének Önkormányzata (Rákosmente), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Moholy-Nagy Művészti Egyetem, az Edutus Egyetem, a Közigazgatási Szervezetfejlesztési Kutatóintézet és Tata Város Önkormányzata.


Magyary Program küldetése, hogy újszerű, kutatási eredményekre alapuló sikeres oktatási és képzési tevékenységével, valamint tanácsadói munkájával segítse és támogassa a hazai közigazgatás hatékony és professzionális működését, szoros együttműködésben a kormányzati, az önkormányzati és a felsőoktatási szférával. Kiemelt tudományos és szakmai területei: közigazgatás-tervezés és -szervezés, urbanisztika, várostervezés, területi politika és tervezés, településfejlesztés és stratégia, település- és régiómarketing, design és építőművészet, települési formatervezés, média és kommunikáció.


Dr. Gál András Levente szerint
 a Magyary Program egy olyan professzionális és innovatív képző- és kutatóhely, ahol a legújabb nemzetközi trendeknek és egyben a hazai kívánalmaknak megfelelő közigazgatási, urbanisztikai és településfejlesztési kutatások folynak. A Program eredményei közvetlenül hasznosulnak az állami és önkormányzati szektorban a közigazgatás hatékonyságának növelése érdekében.


A Magyary Program szellemében - 
tisztelegve Magyary Zoltán munkássága előtt - 2017-ben a Digitális Jólét Program keretében létrejött a Civitas Sapiens Műhely, mely a közigazgatás, az urbanisztika és a településtervezés, fejlesztés területén kutatási, oktatási, képzési és projektmenedzsment feladatokat lát el. Az elmúlt három esztendőben elkezdődtek az Okos Város fejlesztéseket megalapozó tanulmányok kutatásai, az Okos Város Piactér koncepció megalkotása és megvalósítása, a Digitális térségfejlesztési szakemberek képzése. Országosan bevezetésre került a digitális térség és településfejlesztéseket megalapozó és konkrét munkatervvel támogató Településszonda kutatási módszertan, illetve a Digitális Falu Program.


A rendezvényen Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. technológiai és vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese a konferencián bejelentette az „Év Digitális Faluja” díj megalapítását is. Az idei esztendőtől négy kategóriában elnyerhető elismerés célja, hogy a települések képesek legyenek a lehető legnagyobb körben használni és bemutatni a digitális fejlesztéseket, kiaknázva a bennük rejlő adottságokat. A kitüntetés által széles körben megismerhetővé válnak a már létező hazai digitális jó gyakorlatok is, elősegítve ezzel a települések közötti együttműködések kialakulását, a helyi közösségek erősítését és a térségszintű fejlesztések elterjedését. Az ügyvezető-helyettes kiemelte: „Az elismeréssel ösztönözni szeretnénk a települések vezetőit, hiszen a falvaink az okos, úgynevezett „smart” megközelítéssel nemcsak élhetőbb helyekké, de akár innovációs központokká is válhatnak.”


Az Év Digitális Faluja címre 2021. július 1-től lehet pályázni minden, digitális innovációkat alkalmazó, 5000 fő alatti településnek. A részletes pályázati feltételek hamarosan elérhetőek a civitassapiens.hu weboldalon.

A DJP által kiadott Digitális Falu Program letölthető verziója >>>  

 

Digitális Jólét Nonprofit Kft.