Segíteni kell az időseket a digitális átállásban

2022.03.07

A Digitális Jólét Program (DJP) már megalakulása óta, több mint öt éve foglalkozik azzal, hogy segítse az idősebb generációt a digitális átállásban: számtalan program és kezdeményezés indult az ő érdekükben – mondta dr. Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője a szervezet konferenciáján.


Dr. Gál András Levente a „Kortalanul a digitális térben – a digitalizáció lehetőségei az idős generáció számára” című konferencián elmondta, a pandémia csak még jobban felhívta a figyelmet a digitalizáció fontosságára társadalmi téren is. Az elmagányosodás ebben az időszakban valós veszélyt jelentett a krónikus betegek vagy az idősek számára. Megemlítette a DJP által kezdeményezett Napi Száz Jó Szó Mozgalmat, amelyben a DJP Hálózat mentorai igyekeztek segítséget nyújtani a járványt otthon, egyedül átvészelni kénytelen időseknek. „Az idősekről való gondoskodás, az ő bevonásuk a digitális átalakulásba mindig is jelen volt a DJP céljai között. A mostani konferencia – amit hagyományteremtő céllal rendeztünk meg – pedig arra szolgál, hogy az eddigi eredményeket és a további feladatokat egyeztessük a kormányzati és civil szereplőkkel” – fogalmazott a szakmai vezető.


Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője a konferencián azt mondta, a DJP azért jött létre, hogy erősítse a digitalizáció pozitív hatásait, ugyanakkor ellensúlyozza az esetleges negatív hatásokat. A digitális technológia rendkívül gyorsan és szerteágazó módon fejlődik, s ez számtalan lehetőséget és veszélyt is rejt magában. „Mi azon dolgozunk, hogy megkönnyítsük ezen lehetőségek felismerését és kihasználását, miközben megvédjük a magyar embereket a veszélyektől” – húzta alá az ügyvezető. Úgy folytatta, a digitalizáció olyan társadalmi jelenségeket tud mérsékelni, mint az elmagányosodás, és így hozzájárulhat egy teljesebb és boldogabb élethez.


Dr. Horváth Anikó, a Miniszterelnökség Idősügyi és Nyugdíjbiztosítási Főosztályának vezetője azt mondta, a kormány fontos célja az idősek digitális felzárkóztatása, és ehhez – a DJP-n keresztül – többféle segítséget nyújt. Kiemelte a Digitalizáció az Idősekért Modellprogramot, ami egy konkrét digitális ismeretek átadására szolgáló képzés. Ide tartozik a Kézai Simon Program, amely a családi emlékek (fotók, dokumentumok) megőrzéséről szól, és a már említett Napi Száz Jó Szó Mozgalom. Mivel a hazai idős, idősödő, többségében nyugdíjas lakosság a magyar társadalom egyharmadát, mintegy hárommillió embert tesz ki, ezért az ő digitális képességeik fejlesztése elengedhetetlen egy modern, fejlett gazdaságban.


Princz Attila, a Digitális Jólét Koordinációs Központ hálózatvezetője kiemelte, jelenleg 1341 településen 1688 úgynevezett DJP Pontot üzemeltetnek; ahol összesen 1800 DJP mentor segíti az embereket, külön figyelve az idősebb generáció digitális felkészítésére. A mentorok - a konkrét ismeretanyag átadásán túl – azt erősítik a hozzájuk fordulókban, hogy a digitális készségekkel egy teljesebb, minőségibb életet tudnak élni. A világjárvány alatt valósult meg az a kezdeményezés, amely arról szólt, hogy nem elég ismereteket átadni, de külön is foglalkozni kell az otthonuk magányába kényszerült emberekkel: a Napi Száz Jó Szó Mozgalomhoz már 1322 mentor csatlakozott, akik társadalmi munkában segítenek a rászorulókon. A mentorok mintegy 65 ezer időst értek el, és segítettek nekik valamilyen formában – hívta fel a figyelmet PrinczAttila.


Antal Eszter, a Kézai Simon Program szakmai koordinátora az online rendezvényen bemutatta a 2020 decemberében indult kezdeményezést. A Program kiemelt célja, hogy a magyar családok képesek legyenek digitálisan is összekapcsolódni a közös családi emlékeik révén. Meghatározó küldetése, hogy az idősek által őrzött régi fényképek és kapcsolódó emlékek megőrzésre kerüljenek a családok jövőbeni generációi számára. 


A konferencia előadásai visszanézhetők YouTube csatornánkon:

     1. rész – Kortalanul a digitális térben

     2. rész – Kortalanul a digitális térben



Digitális Jólét Nonprofit Kft.