A digitalizáció nemcsak versenyképességi, hanem szuverenitási kérdés is

2019.11.27

A Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője is meghívást kapott a GovTech Summit konferenciára, amelyet november 14-én rendeztek Párizsban.


A rendezvény egyik háttérbeszélgetésére – amit a GovTech Summit és a Whitereport magyar-brit médiaelemző cég közösen szervezett – többek között meghívták a New York Times globális hirdetési alelnökét, brüsszeli és brit versenyjogászokat, a News Media Europe képviselőjét, a Google franciaországi delegáltját és Jobbágy Lászlót, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetőjét. A háttérbeszélgetés fő témái között szerepelt a médiapiac és a tartalomipar.


Jobbágy László a rendezvényen úgy fogalmazott, a média és tartalompiac átalakulása, új, fajsúlyos globális szereplők megjelenése miatt az államnak nagyobb szerepet kell vállalnia ezen a területen. Mivel a nemzetközi nagyvállalatok hajlamosak kibújni a helyi szabályozások alól, ezért a szigorúbb szabályozás csak az egyébként is tisztességesen fellépő cégeket sújtaná, az adminisztrációs és adóteher megnövekedése miatt. A nagyobb szerepvállalás egyébként is elvárható például a közösségi média elterjedtsége miatt – tette hozzá, azzal együtt, hogy a fake news korában a platformszolgáltatók politikai befolyásolásra is használhatják erejüket. „Tehát ez az államok számára is versenyhelyzetet teremt, így már nemcsak szabályozóként kell fellépniük a piacon, hanem szereplőként is; a globális cégek hatalmilag felléptek az államok mellé”.


Az ügyvezető emlékeztetett, a digitalizáció már nemcsak versenyképességi, hanem szuverenitási kérdéseket is felvet egyrészt az egyén, másrészt pedig az állam szempontjából. Az adataink védelme ugyanis mindkét szinten egyre fontosabb. Jobbágy László szerint az egyén és így a társadalom ellenállóképességét - például az álhírekkel szemben – az oktatás, tudatosítás segítségével lehet növelni.


Az Emmanuel Macron francia elnök által védnökölt GovTech Summit konferenciát idén második alkalommal rendezte meg a Public nevű cég. A november 14-i egyeztetésen politikusok, vállalkozók, tanácsadók és médiaszakemberek találkoztak, hogy bemutathassák a legújabb technológiai vívmányokat és megosszák tapasztalataikat az államigazgatási digitalizáció területén. A fő téma az volt, hogy miként segíthetné a technológia, illetve az innováció a kormányzati munkát, ezáltal kényelmesebbé téve az állampolgárok mindennapjait.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.