A digitális jövő elkezdődött. Benne vagy?!

2019.06.03

Digitális Oktatási Konferencia és Kiállítás 2019

2019. június 7−8. között kerül megrendezésre Budapesten a második Digitális Oktatási Konferencia és Kiállítás (DOKK), amelynek központi kérdése, hogy a köznevelési rendszer milyen válaszokat tud adni a digitális kor kihívásaira és hogyan tudja támogatni a 21. században nélkülözhetetlen digitális készségek fejlesztését.

 

Digitáliskompetencia-fejlesztés, algoritmikus gondolkodás, robotika, mesterséges intelligencia, a köznevelés digitalizációja, oktatási hálózatok, digitáliskompetencia-keretrendszer, Digitális Névjegy Rendszer, méltányos oktatás a digitális korban, tudásmenedzsment digitális eszközökkel – néhány téma az idei konferencia előadásaiból. Valaha a szüleinknek egy szakmája volt egész életében. Nekünk már több, a gyermekeinknek pedig egyszerre lesz számos olyan, amely ma még nem is létezik és amelyek mindegyike digitális írástudásra épül.

Meggyőződésünk, hogy az oktatási rendszer digitális átalakítása a jövő világában való sikeres helytállás legfontosabb előfeltétele: csak így tudjuk felkészíteni gyermekeinket a 21. század munkaerőpiaci elvárásaira. A Digitális Jólét Program (DJP) keretében elfogadott Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájának (DOS) fő célkitűzése, hogy senki ne hagyja el az oktatás és a képzés rendszerét a megfelelő digitális kompetenciák nélkül. A köznevelés feladata, hogy ne csak az részesülhessen a digitalizáció előnyeiből, akinek a családi háttere ezt lehetővé teszi, hanem minden tanulónak lehetősége legyen arra, hogy elsajátíthassa a jövő technológiáit, nemcsak az informatikát, hanem a robotikát, a kiterjesztett valóságot, vagy a 3D nyomtatást.

A Digitális és Pedagógiai Módszertani Központ szervezésében megrendezésre kerülő DOKK 2019 résztvevői tájékozódhatnak a digitális oktatáshoz kapcsolódó innovatív pedagógiai és technológiai megoldásokról, az intézmény- és humánerőforrás-fejlesztés lehetőségeiről, a magyarországi és nemzetközi jó gyakorlatokról.

A plenáris előadásokon és a kerekasztal-beszélgetéseken a hazai és nemzetközi tudományos és a gazdasági élet, valamint a szakpolitika képviselői osztják meg a témával kapcsolatos stratégiai és szakmai gondolataikat. A plenáris előadások keretében többek közt dr. György László, az ITM államtitkára beszél a digitális gazdaság kihívásairól, Mart Laanpere az észt oktatás digitális átalakításának tapasztalatairól, Horváth Ádám pedig a Digitális Oktatási Stratégia megvalósításáról. A szekciók, módszertani műhelyek, bemutató órák és teachmeet-ek keretében fejlesztők, gyakorló pedagógusok kapnak lehetőséget arra, hogy bemutathassák a jól működő gyakorlataikat. A konferencián kerül sor a 2019-es Digitális Témahét pályázati nyerteseinek ünnepélyes díjkiosztójára is.


A konferencia helyszíne:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „I” épület
1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 2.

 

A konferencia ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött: https://dpmk.hu/dokk/

A konferencia brossúrája innen tölthető le.

A rendezvényre várjuk minden érdeklődő – fenntartók, intézményvezetők, pedagógusok, oktatási szakemberek, diákok, hallgatók és szülők – jelentkezését.

Az esemény az EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001 A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérés-értékelés és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása c. projekt keretében kerül megrendezésre.

 

Digitális Jólét Nonprofit Kft.