XXII. Országos Közoktatási Konferencia: a digitalizáció az oktatásban is megkerülhetetlen

2020.11.12

A tanítás jövője és a digitalizáció álltak a középpontban az idei év egyik legrangosabb szimpóziumán, a XXII. Országos Közoktatási Konferencián, ahol számos munkatársával képviseltette magát a Digitális Jólét Program (DJP) is.


A Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda, valamint a Suliszerviz Pedagógiai intézet által szervezett háromnapos rendezvényen több kormányzati szereplő és vezető is előadást tartott, köztük Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az új technológiák hatása exponenciálisan nő, ezért érdemes felkészülni ezekre például az oktatás segítségével. Az új technológiák közül kiemelte a mesterséges intelligenciát (MI), megjegyezve, hogy ezzel akár egy tantárgy keretei között is érdemes lenne foglalkozni, ugyanakkor az MI olyan eszköz is lehet, ami magát a tanulást támogatja.


A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány szeptemberben fogadta el Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiáját, amely fontos célokat fektet le a technológia felhasználását illetően is: 2030-ra az MI alkalmazása akár 15 százalékkal is növelheti a magyar nemzeti összterméket (GDP). Ugyanakkor az MI – a már említett időpontra – mintegy egymillió munkahelyre is hatással lesz, ami azt jelenti, hogy míg bizonyos munkakörök átalakulnak, mások viszont létrejönnek. Solymár Károly Balázs a legfontosabbnak azt nevezte, hogy a gyermekeket megismertessék az MI-vel és felkészítsék őket arra a munkaerőpiacra, amely meghatározza majd a világot egy évtized múlva.


Dr. Gál András Levente
, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője a rendezvényen úgy fogalmazott, ma már az oktatási reform sem elképzelhető tiszta adatok, hasznos robotok – mint például az MI – és hálózattudományi analízis nélkül. Az adatot az MI „üzemanyagaként” kell elképzelni, aminek egyszerre van jogi és nemzetgazdasági vonzata, ezért kiemelten kell kezelni. Nem véletlen, hogy a kormány létrehozta a Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget (NAVÜ), amelynek éppen az a feladata, hogy meghatározza a közadatok felhasználásának körét, ennek hatásait és céljait. „Amikor azt mondom, hogy tiszta adat, akkor ennek nemcsak jogilag kell tisztának lennie, hanem műszaki értelemben is; összekapcsolhatónak, együttműködőnek kell lennie az adatvagyonoknak” – hangsúlyozta a vezető.


A közoktatás kapcsán elmondta azt is, ennek a szolgáltatásnak a megszervezése új típusú megközelítést igényel, hiszen az új technológiák terjedésével megváltozott a felhasználók szemlélete. Az igények alapján kijelenthető, hogy személyre szabottnak és kezdeményezőnek kell lennie az oktatásnak, éppen olyannak, amilyen egy modern digitális szolgáltatás.  Ehhez viszont a megfelelő adatokra van szükség – hangsúlyozta. „Adat van bőven, de össze kell tudnunk ezeket kapcsolni, meg kell tisztítani és a megfelelő algoritmusokkal vezetésirányítási rendszereket kell hozzárendelni” – emelte ki Gál András Levente.  


A rendezvényen önálló előadással vagy a kerekasztal-beszélgetések résztvevőjeként jelen volt Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, Rácz Zsófia, a családokért felelős tárca nélküli miniszter fiatalokért felelős helyettes államtitkára, Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke és Kongó Krisztián, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese.

A Digitális Jólét Program több szekcióban is bemutatta egy-egy programját, mint például Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiáját (DGYS), vagy a digitális pedagógiai folyamatok tervezését. A konferencián külön előadást tartott – mások mellett – Farkas Attila Erik, a DGYS állandó szakértője és Horváth Ádám, a Digitális Jólét Program Digitális Pedagógiai és Módszertani Központjának (DPMK) állandó szakértője is.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.