Megjelent a Digitális Krónika 5. száma

2020.05.12

A koronavírusjárvány kezelésében a digitális gazdaság és a digitális megoldások eddig is jelentős hozzáadott értéket teremtettek, és azonnali megoldásokat is tudtak nyújtani a felmerült problémák kezelésére. Az országok jelentős részében a következő időszak legnagyobb kihívása azonban már a gazdaság újraindítása lesz, ezért a KÖRKÉP rovatban körbe néztünk a világban, milyen új megoldások, új szabályozások segíthetik a gazdaság élénkítését, és a különösen érintett ágazatok magukra találását. Tekintve, hogy a globális gazdaság GDP termelésének mintegy 15%-át adja a digitális gazdaság, várható, hogy az újra indulásban is jelentős szerephez jut majd. Ami velünk marad a járvány után, pl. a home office, számos országban új szabályozási igényt hozott, érdemes áttekinteni az országok válaszait az új kihívásra.

Ezen a héten FÓKUSZ-ba került a digitális testnevelés, amely komoly kihívás volt a világon mindenütt, hogyan lehet a gyermekek és rajtuk keresztül a családok mentális és fizikai egészségét megőrizni. Érdemes elolvasni az erre adott válaszokat.

A FÓKUSZ rovat másik témája a NORRAG gyűjtőhonlap bemutatása, amely a digitális oktatással kapcsolatos érdekes és hasznos kezdeményezéseket mutatja be, majd ehhez kapcsolódóan készítettünk egy körképet az érettségi megtartásával kapcsolatosan, mely országok hogyan oldják meg ezt a feladatot.

A heti hírek között új területekre is kalandoztunk, pl. az Egyesült Királyságban a demenciában élők számára ajánlanak online szabadidős tevékenységet, illetve az USA-ban a salamancai indián rezervátumban iskolabuszokról szolgáltatnak wifit az elérhetetlen területeken a diákok számára. Franciaország elindította az első olyan koronavírusról szóló honlapját, ahol az információk ellenőrzésére is van mód, és az EUROPOL pedig a digitális gyermekvédelem területén tett közzé ajánlásokat és online megoldásokat.

További részletek a digitális krónika 5. számában, itt olvashatóak.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.