Újabb rekorddöntések az idei Code Weeken

2019.10.20

A Code Week szemléletformáló kampány célja, hogy minél több diák ismerkedjen meg a programozás alapjaival, vagy meglévő tudását még magasabb szintre emelje. A 2019. október 5. és 20. között hetedik alkalommal megrendezett programban idén először vettek részt a Digitális Jólét Program Pontok. Magyarországon több mint ezer eseményen mutatták be szórakoztató és játékos módon a programozást a hazai iskolák és más szervezetek.


A 2013-ban az Európai Unió 26 tagországában elindult program ma már a világ minden tájáról vonzza a résztvevőket. Tavaly összesen 2,74 millióan regisztráltak, új rekordot állítva fel ezzel az Európai Bizottság által szervezett program történetében. Idén egy másik csúcs dőlt meg: világszerte minden korábbinál több, mintegy 66 ezer aktivitást valósítottak meg.


Magyarországon több mint 1260 programot regisztráltak, amellyel hazánk a tavalyi eredményt tovább javítva a tizenharmadik a ranglistán. Az új rekordhoz nagyban hozzájárult a könyvtárak és a Digitális Jólét Program Pontok bekapcsolódása a kampányba. Code Week eseményt bárki szervezhetett: iskolák, cégek, felsőoktatási intézmények, múzeumok, élményközpontok is meghirdettek a kódoláshoz kapcsolódó programokat.


A kódolás, programozás ma már az európai tagállamok több mint felében önálló tantárgy. Növekvő szerepét az oktatásban az indokolja, hogy az algoritmizálás, programozás egyre szélesebb körben elvárt képesség a munkaerőpiacon. A pék programozható kemencéje, az autóbuszvezető által irányított utastájékoztató rendszer, a ruházati boltvezető heti rendelésének feladása mind-mind algoritmusok által vezérelt, digitális rendszer. Megfelelő működtetésük, a hatékony munkavégzés érdekében legalább felhasználói szinten érteni kell a programozáshoz.


A kódolás hozzátartozik a XXI. századi ember digitális kompetenciájához, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium fontosnak tartja a Code Week hazai szervezésének támogatását és népszerűsítését. A Digitális Jólét Program divíziója idén is segítséget nyújtott az intézményeknek és a pedagógusoknak, a korábbi évekhez hasonlóan webináriumokkal támogatta a felkészülést. A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ több pályázatot írt ki a magyarországi iskolák számára, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. pedig a fődíjak szponzorálásával, értékes különdíjak felajánlásával ösztönözte a pályázókat arra, hogy minél több kódolási eseményt szervezzenek.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.