Több mint másfél milliárd forinttal támogatja a kormány a 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát

2021.03.10

A fiatalok legrangosabb informatikai világversenyének megszervezését a kormány 1,6 milliárd forinttal támogatta, ezzel is erősítve Magyarország szerepét az információtechnológiai szektorban – jelentette be Schanda Tamás. Az innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette, a 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpia szegedi megrendezésének kiemelkedő célkitűzése, hogy egyre több magyar fiatal számára tegye vonzóvá a digitális világot, ezzel ösztönözve őket arra, hogy informatikai felsőoktatási képzéseken szerezzenek diplomát, ezen a területen helyezkedjenek el a munka világában.


A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (IOI) 2023-ban Szegeden rendezik meg a Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJN), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Neumann Társaság (NJSZT) együttműködésében, az eseményre közel száz országból érkeznek majd középiskolás diákok. Az évente ismétlődő verseny nemcsak azonnali sikereket biztosít az érmeket szerző középiskolások számára, hanem a hosszú távú karrierjükben is kulcsszerepet játszhat. A megmérettetésen eredményesen szereplő diákokért ugyanis a világ legrangosabb egyetemei versengenek, egy itt szerzett érem belépőt jelenthet a világ legnagyobb szoftverfejlesztő és hardvertervező cégeihez is – részletezte Schanda Tamás.


Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora az esemény megrendezésének kapcsán elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban az egész világon reflektorfénybe kerülhet a kiemelt kormányzati projekt keretében megvalósuló, ELI lézeres kutatóközpont köré épülő Science Park Szeged fejlesztés, amely hazánkban egyedülálló módon segíti elő a kutatási és fejlesztési erőforrások koncentrációját.”


A rendezvényt a Digitális Jólét Nonprofit Kft. szervezi, a helyszínt az ELI-ALPS kutatási infrastruktúra közvetlen földrajzi közelségében épülő Science Park területén a Szegedi Tudományegyetem, a rendezvény szakmai hátterét és a szervezéshez szükséges szakértőket pedig a Neumann Társaság biztosítja.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.