Tehetséges magyar diákok, kiváló magyar eredmények az idei Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

2021.07.19

Szingapúr szervezte, de a járványhelyzet miatt online tartották a nagy érdeklődéssel kísért versenyt, amelyen a világ 88 országának 351 diákja mérte össze a tudását 2021. június 19. és 25. között. A hivatalos eredményeket június 28-án, hétfőn délután hirdették ki.


A korábbi, már rutinos IOI-s csapattagokat friss tehetségek váltották. A négytagú magyar delegáció tagjai az ELTE Informatikai Karának budapesti campusáról kapcsolódtak be a versenynapokon, a feladatokat idén kifejezetten nehéznek tartották. Ennek ellenére a magyar csapat mindhárom végzős tagja érmet szerzett: az ezüstérmes Tóth Gellért és a bronzérmes Varga Péter az Óbudai Árpád Gimnáziumban érettségizett tavasszal, a szintén bronzérmes Szabó Kornél pedig a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium 12. évfolyamát fejezte be idén. A csapat negyedik tagja, Németh Márton Tamás, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium tizedikes diákja a következő évek nagy reménysége, számára az eseményen való részvétel elsősorban a tapasztalatszerzést szolgálta.

Fotó: Busa Máté


A fiatalok a versenynapok közti időt együtt töltötték Szentendrén, ahol régi diákolimpikonok társaságában kirándultak, beszélgettek és társasjátékoztak. A szingapúri rendezők virtuális városnézésekkel mutatták be országuk nevezetességeit, emellett a szponzorok által rendezett online játékokat és versenyeket is kínáltak. Ezek egyikén, a CodeCombat versenyen, Szabó Kornél első helyezése 1000 szingapúri dollár (kb. 200 000 Ft) nyereményt ért. Ebben a fakultatív megmérettetésben a rajthoz állóknak egy videójáték virtuális katonáinak viselkedését kellett leprogramozniuk.


A 2023-as IOI magyarországi szervezéséről:

A Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJ Nkft.), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) közös konzorciumban nyerte el a 2023-as IOI verseny rendezési jogát. A DJ Nkft. mint a konzorcium vezetője szervezi majd a rendezvényt, amelyhez a helyszínt az SZTE, a rendezvény szakmai hátterét és a szervezéshez szükséges szakértőket pedig az NJSZT biztosítja.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.

További hírek betöltése