Perspektívák határainkon belül és túl – online kerekasztal beszélgetés a digitális oktatás lehetőségeiről és kihívásairól

2020.06.05

A koronavírus megjelenésével és terjedésével párhuzamosan a tantermen kívüli online oktatás bevezetésének tapasztalatairól, a tanügyi kihívások kezeléséről rendezett Hargita Megye Tanácsa, a XVI. Hargitai Megyenapok keretében online kerekasztal-beszélgetést, ahol a koronavírus-járványhelyzet oktatási pozitívumait mutatták be a szakértők a megszerzett tapasztalatok megosztásával.


Az egyeztetésen Horváth Ádám, a Digitális Jólét Program (DJP) állandó szakértője arra irányította rá a figyelmet, hogy a digitális munkarend veszélyhelyzeti tanítást jelent, nem pedig pedagógiai innovációt az oktatás érdekében a digitális platformon. Fontosnak nevezte a Navracsics Tibor, volt uniós biztos által elindított Digital Education Action Plan-t, amely fókuszált beavatkozási rendszert ad a digitális fejlesztések irányának kijelölésével.


A DJP szakértője leszögezte: a cél a jövőben is a digitális kompetencia fejlesztés, mert érdemi pedagógiai változásra van szükség ahhoz, hogy a felnövekvő nemzedék digitális kompetenciák birtokában távozhasson az oktatási rendszerből. Horváth Ádám véleménye szerint nem csak a tartalmat, a módszert, hanem a kimeneti követelményt, a vizsgáztatási célokat is módosítani kell az EU ajánlása alapján a DigComp Digitális Kompetencia Keretrendszer bevezetésével. „Meg kell értenünk, hogy mire jó a digitális technológia, be kell építeni a tanítási folyamatba, illetve meg kell tanítani a gyerekeket arra, hogy megfelelő módon tudjanak a digitális rendszerben információt keresni és találni.”


A beszélgetésen részt vettek az Oktatási Hivatal, az Óbudai - Egyetem, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Babeș - Bolyai Tudományegyetem, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség munkatársai, valamint önkormányzatok és gazdasági szereplők képviselői is.


A virtuális megyenapokon 2020. május 24–június 4. között napi több mint 10 programot követhettek a szervező intézmények, Hargita Megye Tanácsa és alintézményei, illetve más kulturális intézmények és szervezetek Facebook oldalán.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.