Átadták a Kaposvári Digitális Tudásközpontot

2022.04.01

Március 31-én átadták a Digitális Jólét Program szakmai támogatásával és koordinációjával létrejött Digitális Tudásközpontot Kaposváron, amelyet az átadást követően a város üzemeltet majd. Robotika, virtuális valóság, automatizáció, mesterséges intelligencia – a XXI. század legmodernebb vívmányai, amelyeket hamarosan testközelből ismerhetnek meg a fiatalok és a technológia iránt érdeklődők. Az elsősorban iskolás korú gyermekeket és a fiatal felnőtt korosztályt célzó oktatási és szórakoztató központ a digitalizáció világába vonja be a fiatalokat.


A már működő Digitális Jólét Program Pontok (DJP Pontok) tapasztalatait felhasználva 6 vidéki városban (Békés, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Oroszlány és Veszprém) Digitális Tudásközpontok létesülnek, amelyek felszerelését, kialakítását, szakmai támogatását és koordinációját a Digitális Jólét Program látja el. A beruházás értéke összesen 2,4 milliárd forint.


A kaposvári városközpontban található Együd Árpád Kulturális Központ 3. emeletén alakították ki a tudásközpontot. A kulturális programok mellett ezentúl az intézményben már digitális oktatás is lesz. A városból és a régióból érkező diákokat és tanáraikat áprilistól várják a központ oktatói egy-egy rendhagyó informatikaóra vagy - szakkör keretein belül, addig egyelőre – előzetes bejelentkezés után – csak felnőttek látogathatják. „Amikor meghirdettük Kaposvár 21. századi újraiparosítási programját, három fő célt tűztünk ki magunk elé: legyen mindenkinek munkája, legyenek magasak a jövedelmek és mindenkinek legyen versenyképes tudása. Ezek megvalósításához kerestük az eszközöket. Ezért jöttek új gyárak, épültek új ipari parkok és ezért fejlesztettük a szakképzést is a városban. Régi álmom, hogy Kaposváron is legyen egy ilyen tudásközpont, köszönöm a magyar Kormány támogatását. Mert ez a Digitális Tudásközpont is nagy segítségünkre lesz abban, hogy elérjük a megfogalmazott céljainkat!” – fogalmazott beszédében Szita Károly, Kaposvár polgármestere.


Az iskolák számára díjmentes órákon a tanulók megismerhetik Bodrit, a robotkutyát; kipróbálhatják, hogy milyen minirobotokat programozni vagy akár 3D-ben is tervezhetnek, nyomtathatnak kisebb ajándéktárgyakat, és a virtuális valóság világába is betekintést nyerhetnek.


A Digitális Tudásközponthoz forduló fiatalok a jövőben a legújabb karriertervezési diagnosztikai eszközök és szakértők által alkalmazott professzionális módszertanok segítségével felmérhetik készségeiket és kompetenciáikat. Az elemzés eredményei olyan pályaorientációs javaslatot alapoznak meg, amelynek köszönhetően a tervezésben résztvevő pályakezdő a számára ideális karriert tervezheti meg.


A fentieken kívül a Digitális Tudásközpont nem csak a gyerekek, hanem a fiatal felnőttek és az aktív idősebb korosztály számára is számos programmal készül, hiszen a digitális kultúrával való ismerkedés és az abba való integráció nem lehet korfüggő.


Az országban található Digitális Tudásközpontok látogatására, programjaira a digitalis-tudaskozpont.hu címen lehet jelentkezni.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.