Nemzetközi konferencián mutatják be a fenntartható okos város megoldásokat

2019.09.11

A magyar okos város fejlesztéseket és lengyel digitalizációs folyamatokat is bemutatja a Civitas Sapiens’19 - Okos város szakmai konferencia 2019. szeptember 19-én, Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán. A nemzetközi rendezvény lehetőséget teremt a párbeszédre a települések, a kormányzat és a fejlesztéseikkel az okos és fenntartható városi élettér kialakítására megoldást kínáló gazdasági szereplők között.


A Civitas Sapiens ’19 – Okos város konferencia helyzetképet ad a hazai és nemzetközi okos város trendekről, betekintést nyújt számos, már jelenleg is alkalmazott modell működésébe. A konferencia a Miniszterelnökség fővédnöksége alatt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakmai támogatásával, a Digitális Jólét Program, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Lechner Tudásközpont szervezésében valósul meg. A rendezvény vendégországa Lengyelország, így olyan nemzetközi eszmecserére is lehetőség nyílik, amelynek során megismerhetők a lengyel okos város megoldások, a szolgáltatói és felhasználói tapasztalatok.


A Digitális Jólét Program 2.0.-ban külön hangsúllyal szerepel az Okos Város – Smart City fejlesztések témaköre. A DJP2.0 célja, hogy a települések, a polgárok, a vállalkozások és a közösségek minél szélesebb körben ki tudják használni az okos város fejlesztések kínálta lehetőségeket.


„Az államnak kiemelt feladata azoknak a megoldásoknak a megvizsgálása és adott esetben megvalósítása is, amelyek az állampolgárok, a közösség életét kényelmi szolgáltatások révén segítik. A kormány a Digitális Jólét Program 2.0-ban meghatározta az okos város fejlesztések irányát. A Civitas Sapiens’19 – Okos város konferencia lehetőséget teremt az új megoldások, a nemzetközi trendek megismerésére, a hazai innovátorok bekapcsolására a fenntartható digitális város szolgáltatások fejlesztésébe” – emelte ki Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.


A rendezvény ad otthont a Civitas Sapiens Műhely kezdeményezésére elindult digitális térségfejlesztés szakember posztgraduális képzésen végzett hallgatók diplomaosztójának. A 2018-ban indult képzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Edutus Egyetem együttműködésével valósul meg.


A hagyományteremtő céllal megrendezett konferencia ideje alatt folyamatosan látogatható lesz az okos város szakmai kiállítás, ahová az ország egész területéről érkeznek hazai fejlesztők, gazdasági szereplők, akik gyakorlati megoldásokat mutatnak be a digitális technológiák és a városi szolgáltatások integrálására.


A konferencián megismerkedhetnek azzal az egyedülálló, a hazai okos város projektek támogatására létrejött virtuális piactérrel, ami az állam által minőségbiztosított termékek és szolgáltatók gyűjtőhelye. Emellett tájékozódhatnak a piactér támogatásával megvalósuló pilot programok tapasztalatairól is.


A rendezvényen előadást tart többek között Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára és Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára is. További információk a rendezvény honlapján érhetőek el: https://csc-bp.hu

Digitális Jólét Nonprofit Kft.