Elkészült Magyarország Fintech Stratégiájának tervezete

2019.04.25

A pénzügyi területen működő innovatív technológiai vállalkozások piacra lépését, illetve a hagyományos bankok és biztosítók szolgáltatásainak digitalizálását egyaránt ösztönözni és támogatni javasolja Magyarország Fintech Stratégiája, amelyet nemrég mutattak be a Digitális Jólét Program (DJP) keretében a Corvinus Egyetemen tartott szakmai fórumon.


A technológiai forradalom és a digitális megoldások elterjedése a pénzügyi területen is elkerülhetetlen, ugyanakkor az ügyfelek (polgárok és vállalkozások) a pénz megjelenése óta ugyanazt a két dolgot várják el a pénzügyi szolgáltatóktól: a biztonságot és a megbízhatóságot – emlékeztetett a 29. Digitális Jólét Fórumon tartott köszöntő beszédében Csák János, a Design Terminal elnöke.



A most elkészült stratégiai tervezet célja olyan kedvező szabályozási és piaci környezet kialakítása, amelyben a pénzügyi szektor hagyományos és új szereplői által kínált innovatív technológiai és üzleti megoldások az ügyfelek számára egyszerűbb, olcsóbb és kényelmesebb ügyintézést, a nemzetgazdaság számára pedig erősödő versenyképességet eredményeznek – foglalta össze a stratégia elkészítésének célját Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője.


Az innovatív fintech megoldások nemcsak az érintett vállalkozásoknak, startupoknak jelentenek kiugrási lehetőséget, hanem az egész nemzetgazdaságnak is, hiszen ebben a versenyben minden ország azonos feltételekkel áll a rajtvonalhoz – fogalmazott Horváth Balázs, a RowanHill Digital Kft. szakértője, a stratégia egyik készítője. Hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kezdeményezett vagy felkarolt reformok (pl. azonnali fizetés és ráépülő innovatív megoldások) nagy lépést jelentenek e téren; ha az átfogó pénzforgalmi kultúraváltást is sikerül megvalósítani a következő években, akkor a régió, de akár az EU egyik példaértékű országává válhatunk egy gyakorlatilag készpénzmentes fizetésforgalmi gazdaságként.


A különböző ágazatok digitalizációjának előmozdítása mellett a DJP fontos törekvése az internet igénybevételét korlátozó anyagi és kognitív természetű tényezők összehangolt enyhítése – emlékeztetett a fórumon Both Vilmos, a DJP állandó szakértője, hozzátéve: a kognitív természetű akadályok mérsékléséhez járulhat hozzá a Digitális Jólét Pénzügyi Védjegy, melynek koncepciója a fintech stratégiával összhangban, annak egyik kiemelt, kompetenciafejlesztési intézkedéseként készült el.


Kocsis Gergely, a koncepciót készítő szakértői csapat vezetője elmondta, hogy a védjegy bevezetésének célja a polgárok és vállalkozások digitális pénzügyi tudatosságának fejlesztése, a digitális pénzügyi szolgáltatások igénybevételének ösztönzése, a digitális szolgáltatásokkal szembeni bizalom erősítése, illetve a pénzügyi szolgáltatók ösztönzése további digitális szolgáltatások fejlesztésére.


A Digitális Jólét Program megvalósítása során folyamatosan arra törekszünk, hogy megteremtsük a széles körű társadalmi párbeszéd fórumait, számítva a szakmai, társadalmi, érdekképviseleti és tudományos szervezetek közreműködésére és együttműködésére. 2016 áprilisa óta már 29 alkalommal szerveztünk Digitális Jólét Fórumot, melynek célja, hogy a Digitális Jólét Program feladatainak megvalósítása során keretet biztosítson a szakmai és társadalmi konzultációnak.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.

További hírek betöltése