A nemzeti albumok és fotóarchívumok digitalizációjának fontosságát hirdető konferenciát tartott a Kézai Simon Program

2022.06.28

Június 21-én zajlott le a Nemzetek Emlékezete című, a maga nemében egyedülálló nemzetközi konferencia. A rendezvény elsődleges célja olyan szakmai partnerek és intézmények megszólítása volt, amelyek fotódigitalizációval, illetve archívumok gyűjtésével és kezelésével foglalkoznak a V4 országokban.


A Digitális Jólét Program égisze alatt működő Kézai Simon Program küldetése olyan országos mozgalom létrehozása, amelynek célja digitálisan megőrizni a régi, analóg technológiával fotókon rögzített emlékeket és családi történeteket. A Program egyedülállósága, hogy a magyar családok emlékeiből, a szétszórt dokumentumokból, elfeledett fényképekből történelmi jelentőségű, közös nemzeti emlékezetet formál. A programhoz hasonló nemzeti mozgalmak kezdeményezése az összefonódó történelmi és kulturális eseményekből, valamint földrajzi elhelyezkedésből adódóan rendkívüli társadalmi hasznosságot hozhat a visegrádi országok számára. Éppen ezért a Nemzetek Emlékezete konferencia fő célja azoknak a V4 országokban működő intézményeknek, valamint szakmai partnereknek a megszólítása volt, amelyek fotódigitalizációval, valamint archívumok gyűjtésével és kezelésével foglalkoznak.


A konferencia fő üzenetei közt első helyen szerepelt a családegyesítés, hiszen a nemzeti albumok publikussá tétele lehetőséget biztosítana a tagországok lakói számára családtagjaik, ismerőseik felkutatására. Ezen felül az előadások során kiemelt helyen szerepelt a történelem pontosabb megismerésének fontossága, hiszen az ilyen és ehhez hasonló programok segítségével a kutatók egymás publikus archívumait felhasználva átfogóbb képet kapnának Kelet-Közép-Európa történelméről. Végezetül pedig valamennyi résztvevő aláhúzta a V4-es országok együttműködésének ilyenfajta támogatását, hiszen a nemzeti digitális családtörténeti albumok integrálása erősítené a tagországok együttműködését a kultúra, a tudomány és az oktatás területén is.


A rendezvény során számos szakmai előadás nyújtott lehetőséget a közös gondolkodásra, egymás jó gyakorlatainak bemutatására, és a konzekvenciák levonására, mely folyamán elindult egy olyan koncepció kialakítása, amely segítheti a program elterjedését a visegrádi országok körében.


A Nemzetek Emlékezete konferencia résztvevői között volt többek között Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője, Dr. Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Dr. habil. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Hajnal Virág, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője, Maciej Czajka, a lengyel KARTA Alapítvány fotóarchívumának munkatársa, Konkoly László, a szlovákiai Digitalizálás és Internetes Adatbázisok Központ igazgatója, valamint Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője is.


További információk a Kézai Simon Programról, illetve a már meglévő fotóarchívumokról a kezai.hu oldalon található.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.