A digitális eszközökkel maradhatott működőképes a társadalom járvány idején

2020.09.04

Másképpen gondolkozunk a digitalizációról a koronavírus-járvány kezdete óta, s a digitális eszközök kiemelt figyelmet kaptak a gazdaság, az oktatás és a munkavégzés területén is – mondta Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője a Networkshop 2020 konferenciát megnyitó beszédében.


A HUNGARNET Egyesület és a DJP együttműködésében – szeptember 2. és 4. között – a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán megrendezett online konferencia előadói átfogó képet nyújtottak egyebek mellett a felsőoktatás, a köznevelés és a közgyűjtemények digitális transzformációjáról. Az érdeklődők számára a rendezvény előadói tájékoztatást adtak a kutatás területén a digitális és hálózati ökoszisztémákról, valamint a felhőben a tudományos munka és az infrastruktúra szimbiózisáról is. A háromnapos online rendezvényre mintegy 300 résztvevő regisztrált, akik több mint 100 előadást kísérhettek figyelemmel számítógépeiken.


A 29. alkalommal megrendezett szimpóziumon Dr. Gál András Levente azt hangsúlyozta, hogy a pandémiás helyzet kialakulása óta a digitalizációról mindenki egy kicsit másképpen gondolkozik, hiszen a gazdaság és a társadalom működőképessége világszerte leginkább a digitális eszközök, platformok alkalmazásával volt fenntartható.


A Digitális Jólét Program szakmai vezetője kiemelte, a járvány kezdete óta a DJP is erején felül teljesít, hiszen szakértői arra törekednek, hogy minden felmerülő kérdésre megtalálják a hatékony válaszokat. Ebben a munkában jó stratégiai partnernek számít a HUNGARNET Egyesület, amely már régóta segíti a DJP-t, s a konferencia is azt a célt szolgálja, hogy a különböző ágazatok szakemberei, szakértői közösen gondolkodjanak a felmerülő problémákról - tette hozzá. Mivel járvány van, ezért éles gondolkodásra és bátor megközelítésekre van szükség – zárta szavait Dr. Gál András Levente.


A rendezvény fővédnöke Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter volt, míg egyik védnöke Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára, aki maga is előadást tartott a konferencián.


A helyettes államtitkár előadásában bemutatta a Nemzeti Digitalizációs Stratégiát, megjegyezve, a digitalizáció az élet majdnem minden területére hatással bír, egyértelműen a fejlődés és a versenyképesség motorja, sőt szuverenitási kérdéseket is felvet. Hozzátette, Magyarország a digitális infrastruktúra fejlesztésére lehet a legbüszkébb – akár nemzetközi összehasonlításban is. Az infrastruktúra mellett, megfelelő digitális kompetenciák, a kiváló alkalmazások és a digitális oktatás kérdései a jövőben minden nemzet létét befolyásolják – emelte ki beszédében Dr. Solymár Károly Balázs


Az eseményen a DJP munkatársai közül felszólalt Szertics Gergely, a Mesterséges Intelligencia divízió szakértője, Vörösné Deák Andrea DJP hálózat területi vezetője, Szentkirályi-Szász Krisztina Nemzetközi Fejlesztési-Elemzési divízió vezetője, dr. Bajzáth Angéla Digitális Kompetencia divízió munkatársa, Szalay Sándor szakmai minőségbiztosítási tanácsadó, Farkas Attila Erik DJP állandó szakértő, Frész Attila digitális fejlesztő, Dénes Ferenc, a Digitális Sport Tudásközpont divízió vezetője, Huszty Csaba, a DJP megbízott szakértője és Mácz Ákos, a Digitális Infrastruktúra divízió vezetője.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.