Második alkalommal tartotta meg szakmai napját a Magyarországi Drón Koalíció

2022.10.26

A rendezvényen a szakmai előadások mellett önvezető légi és földi járművek bel- és kültéri bemutatóját tekinthették meg a résztvevők. Az Innovációs Nap – amelyet minden év őszén tartanak a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán – fő célja a stratégiai akadémiai partnerek egyetemi kutatásainak bemutatása, az innovációs ökoszisztéma erősítése, az érintett szereplők közötti tapasztalatcsere lehetőségének megteremtése.


2022. szeptember 30-án került megrendezésre a IV. ZalaZone Innovációs Nap részeként a Magyarországi Drón Koalíció szakmai napja a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán, ahol az autonóm közlekedés és a drónok kutatás-fejlesztésének eredményei és legújabb irányai kerültek előtérbe. Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára megnyitó beszédében kiemelte: Zalaegerszegen Európa legnagyobb és a világ egyik legkorszerűbb járműipari tesztpályája épült meg. Az egyik legkiválóbb magyarországi kutatási infrastruktúrára pedig nagy szükség van ahhoz, hogy a világ élvonalába tartozó eredményeket lehessen elérni.


Az államtitkár előadásában elmondta, Magyarország Kormánya 2010 óta kiemelten támogatja a kutatás-fejlesztést, az innovációt és azokat a beruházásokat, amelyek magyar ötleteken alapuló piacképes termékeket és szolgáltatásokat hoznak létre. A kezdetektől az volt a cél, hogy az ipar high-tech, zöld és magyar legyen. „A kormány azon dolgozik, hogy az egyre súlyosbodó nemzetközi válságjelenségek hatásait a lehető legkevésbé érezzék meg a magyar családok és a hazai vállalkozások.” Jó alap ehhez, hogy 2010 óta a magyar ipar folyamatosan erősödik, a járvány előtt már kifejezetten robosztus volt, ennek volt köszönhető, hogy a világjárványt követően igen gyorsan megindult a növekedés.


Az államtitkár felidézte azt is, hogy a Globális Innovációs Index szerint Magyarország az első tízbe tartozik a világon a high-tech gyártásban, európai összevetésben Németországgal és Dániával vetekszik a 70 százalékos magyar high-tech részarány, amihez nagymértékben járulnak hozzá a járműipari beruházások. Jelezte továbbá azt is: a TIM ágazati jövőképében kiemelt szerepe van a ZalaZONE-nak, arra törekednek, hogy a Magyarországon gyártókapacitásokkal jelenlévő mindhárom német prémium autómárka 2030-ra igénybe vegye a pálya szolgáltatásait – mondta az államtitkár.


Dr. Szalay Zsolt, a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya kutatási és innovációs vezetője a rendezvényen azt mondta, soha nem mutattak még be annyi fejlesztést, mint a mostani „ünnepségen”. Kiemelte, hogy a tesztpálya NATO minősítést kapott, így katonai célú kutatások helyszíne is lesz. Az érdeklődők megtekinthették egyebek mellett a távoli vezetésre alkalmas fejlesztésüket, a mesterséges intelligenciához, a kibervédelemhez és az autonóm rendszerekhez kapcsolódó új megközelítéseket.


Dr. Rohács Dániel, a Magyarországi Drón Koalíció elnöke az előadásában bemutatta az általa vezetett szervezetett, megjegyezve, hogy az 2021-ben jött létre azzal a céllal, hogy támogassa a helyi ökoszisztémát és létrehozza Magyarország Drón Stratégiáját. A koalíció 66 taggal indult, de mostanra már 134 partnert tudhat a sorai között. A tagok között megtalálhatók állami intézmények, háttérintézmények, kutatóhelyek, egyetemek és vállalatok. Jelezte, hogy mostanra átfogó iparági stratégia van, támogató keretrendszerrel, így nemzetgazdasági szinten várható a versenyképesség növekedése. Mivel a technológia „rohamtempóban” fejlődik, a jogi és a társadalmi szabályozásnak is lépést kell tartania ezzel – hívta fel a figyelmet. A következő években a technológia a mindennapok részévé fog válni, és számtalan – hadi, szabadidős, ipari - területen használják majd ezeket az eszközöket. A drónpiac potenciális GDP-növelő hatása 280 milliárd forint, a potenciális új munkahelyek száma közel 18 ezer, amihez körülbelül 3000 új hazai vállalkozás szükséges. A hatékonyságnövekedésből származó megtakarítás 345 milliárd forint lehet, míg a közvetlen plusz adóbevétel elérheti a 100 milliárd forintot – sorolta az előnyöket Dr. Rohács Dániel.


Az innovációs napon beszédet mondott mások mellett Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere is.


A rendezvényen az MDK 14 tagszervezetének beltéri kiállítását és 23 további kültéri demóbemutatót tekinthettek meg a résztvevők.


A ZalaZONE Innovációs Nap brosúrája itt letölthető.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.