MÁSIK JÖVŐ. Mi lesz az új "normális"?

2020.10.14

Ezzel a címmel szervezték meg a Budapest Kongresszusi Központban a FinTechShow-t, ahol az érdeklődők a Digitális Jólét Program (DJP) közreműködésével az élő helyszíni rendezvénnyel párhuzamosan a FinTechShow interaktív online konferencia és kiállító platformján élőben követhették, sőt az eseményt követő 1 hónapon át felvételről is bármikor megtekinthették a történéseket. 


A mára több mint 1000 résztvevő által követett FintechShow ez alkalommal jelen korunk kihívásait és lehetőségeit elemezte. A legjobb gyakorlatokat, a COVID-19 elterjedéséhez kötődő pénzügyi, technológiai várakozásokat és tapasztalatokat összegző, továbbá a jövő ügyfeleit, valamint gazdaságát taglaló eseményen, ahol a fintech piacteret és az úgymond polcról levehető megoldásokat is részletesen analizálták a szakemberek, Dr. Gál András Levente a DJP szakmai vezetője arról beszélt, hogy már az élet minden területére kihat a digitalizáció, és ez természetesen a pénzügyi szektorra is igaz, ezért fontos résztvevője a DJP a FinTechShow-nak a financiális szektor képviselői mellett.


A Magyar Kormány elhivatott a fintech megoldások térhódításának ösztönzésében, hiszen az országnak szüksége van a fejlett pénzügyi kultúrára, amelyben a hatékony fogyasztóvédelmen túl kitüntetett szerepet kapnak a pénzügyi szféra hazai szereplői is – szögezte le Dr. Gál András Levente. 


Az Európai tagállamok digitális ökoszisztémáját értékelő DESI index alapján két fontos digitális hiányosságra hívta fel a figyelmet a DJP szakmai vezetője. Mint elmondta, az első a digitális technológiák integráltságának alacsony szintje, vagyis a hazai kis- és középvállalkozások online kereskedelmének és jelenlétének a hiánya, amelyen sokat fog segíteni a közeljövőben, hogy a magyar közigazgatásban már kidolgozták a digitális fogyasztóvédelem hátterét és keretrendszerét. A másik az adatgazdaság megteremtésének hiánya, amelynek ellensúlyozására a Kormány komoly intézkedéseket jelentett be az elmúlt időszakban - közölte Dr. Gál András Levente.


A szakember azt is kifejtette, hogy hazánkban, mint sok más országban a világon, az adatkereskedelem legfőbb gátja az adatvagyon jogszabályos fogalmi meghatározásának hiánya volt. Ezt orvosolandó, szeptemberben Prof. Dr. Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter által bejelentett Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájában kiemelt feladatként lett megfogalmazva a hazai adatgazdálkodás megteremtése, amelynek célja a digitális adatok rendszerbe foglalása a magyar nemzet és a magyar állampolgárok érdekeit szolgálva – tájékoztatott a szakember. Ennek érdekében hozták létre a Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget (NAVÜ), amelynek fő feladatát a jogi és szabályozási keretek megfogalmazása jelenti majd mind a közpolitikában, mind a privát szférában. Hozzátette, hogy mindemellett a NAVÜ feladatainak közgazdasági, műszaki és szuverenitási dimenziói is lesznek. Dr. Gál András Levente az adatvagyon szuverenitási kérdésével kapcsolatban aláhúzta, hogy Magyarország az EU-tól eltérő álláspontot foglal el, és szigorúbb szabályozást fog előírni, hiszen a mai digitális világban egy nemzet saját adatvagyona feletti rendelkezési jogának megtartása a legfontosabb szuverenitási kérdés. 


Dr. Gál András Levente azokról a további eszközökről és megoldásokról is szót ejtett, melyeket a DJP a fintech szolgálatába tud állítani. Ezek között szerepel az adattárca rendszer kialakítása és a polgári törvénykönyv digitalizációja, amelyek a fintech piac hatékonyabb és biztonságosabb működését fogják elősegíteni. Hozzátette, csak akkor tud jól működni a fintech piac, ha az emberek nem csak megfelelő pénzügyi, hanem alkalmas digitális tudatossággal és képességekkel is rendelkeznek. Ennek érdekében a DJP, mint a köz- és felsőoktatási kultúra meghatározó szereplője, minél több közgazdasági és fintech tartalom bevonását szorgalmazza. 


Zárásként a szakember „A Külgazdasági és Külügyminisztérium humánerőforrás-gazdálkodásának és belső képzési rendszerének fejlesztése” című KÖFOP-2.1.4-VEKOP-16-2016-00001 azonosítójú kiemelt projekt megvalósítása során a Digitális Exportfejlesztési Tudásközpont keretében működtetett HYPER rendszerére hívta fel a figyelmet, amellyel azokat a kkv-kat igyekeznek támogatni, melyeknek innovatív, eredeti megoldásaik, termékeik a nemzetközi piacon is megállnák a helyüket. Ezeket a vállalkozásokat tőkeprogrammal, mentorprogrammal, hitelprogrammal igyekeznek segíteni a külügyminisztériummal együtt működve annak érdekében, hogy minél gyorsabban kijuthassanak külföldi piacokra is. 


A FinTechShow interaktív konferenciáján előadást tartott még Butt László, az Európai Bizottság pénzügyi szektor elemzője is. Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Chief Digital Officere a fintech növekedés feltételeit jegybanki szemszögből elemezte, míg Csányi Péter, a Bankszövetség Digitalizációs munkacsoportjának vezetője, az OTP Bank ügyvezető igazgatója “A jövő bankja, a bankok jövője” címmel, fókuszban a Magyar Bankszövetség digitalizációs javaslatairól beszélt. 


A FinTechShow ONLINE platformja a DJP támogatásával már elérhető. A platformon megtekinthetőek a FinTechShow előadóinak előadásai, a konferencia részletes programja és az előadók bemutatkozója.  Az online kiállítói tér virtuális standján video, képi és szöveges tartalmakhoz férhetnek hozzá az érdeklődők. Fontos, hogy a platform használatakor az Internet Explorer kivételével külön alkalmazás letöltése nélkül lehet kapcsolódni bármely böngészővel az eseményhez.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.