Magyarország Digitális Agrár Stratégiája is bemutatkozott az Agroinform konferenciáján

2020.11.20

Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) újdonságait mutatta be Varga Péter, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. divízióvezetője az Agroinform „Mi terem a neten?” című zártkörű, virtuális agrármarketing konferenciáján.


A november 18-i online konferencia nyitó előadását Feldmann Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára tartotta, aki úgy fogalmazott, mára megkerülhetetlen kérdés lett az agráriumban a fenntarthatóság, s ez egyszerre jelent kommunikációs és technikai kihívást is a tárcának. Manapság mindenki jóval érzékenyebben reagál a környezetvédelmi témákra, ezért fontos, hogy jó érveket találjanak a döntéshozók például a mezőgazdaság fenntarthatósága mellett. Kiemelte, hogy eközben a magyar kormánynak képviselnie kell a hazai mezőgazdasági szereplőket például a mind szigorúbb – gyakran már a valóságtól is elszakadó – uniós szabályozással szemben. 


Varga Péter előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdaságban már évezredek óta gyűjtik az adatokat, amiket fel is használtak a termelés optimalizálására. A változás mostanra leginkább abban áll, hogy egyre több információ gyűlt össze, amelyek rendszerezéséhez és felhasználásához már modern technológiára is szükség van, mint például a mesterséges intelligenciára (MI). Jelenleg Magyarországon egyszerre vannak jelen a modern mezőgazdaság fejlődésének különböző állomásai, ezért a DAS egyik legfontosabb célkitűzése, hogy segítsen a gazdáknak a következő fejlettségi szintre jutni. Hangsúlyozta, hogy a modern technológia felhasználásáról általánosságban elmondható, hogy akinek sok adata gyűlik össze, és ezeket képes is rendszerezni, az erőfölénybe kerül a többiekkel szemben.


A modern technológia felhasználásának lehetséges kockázatait az Európai Unió is mérlegeli, ezért a mezőgazdasági adatok felhasználása kapcsán további szabályozás is várható. Biztosítani kell például a kontrollt és az adatok mozgathatóságát, de egy sor jogi, illetve felelősségbéli kérdést is tisztázni kell még. Az unió ún. egységes adattereket is létrehozna, a tagállamok szerint előbb mindenképpen a nemzeti adatbázisokat szükséges kialakítani. A téma kiemelt jellegét támasztja alá az is, hogy hazánkban létrejött a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ), s nemrégiben elfogadták Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiáját is. 


Varga Péter hozzátette: a DAS Intézkedési Tervét hamarosan elfogadhatja a kormány és elindulhat a Digitális Agrárakadémia is. A tervek szerint létrejön majd az úgynevezett agrár adat keretrendszer részeként egy ún. „adattárca” is, amely jelentősen előmozdíthatja az adatok hasznosulását. Az MI segítségével az adattárcába kerülő adatokat már sikerrel feldolgozhatják, s ez például hozzájárulhat a klímacélok teljesítéséhez és az automata adminisztráció kialakításához – zárta szavait a divízióvezető. 

 

Digitális Jólét Nonprofit Kft.