Magyarország az 5G élvonalában

2020.11.09

Az 5G Koalíció szervezésében rendezett szakmai konferencián az 5G technológia legfrissebb hazai trendjei és történései voltak napirenden.


Az 5G technológia életünk számos területére kihat a közlekedéstől az agráriumon át a logisztikáig. Azok az országok, amelyek nem élnek az ebben rejlő lehetőségekkel, elveszítik versenyképességüket, ezért is fontosak Magyarország e téren tett folyamatos erőfeszítései, valamint az 5G Koalíció keretében zajló közös munka – mutatott rá köszöntőjében Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az 5G Koalíció által a témában szervezett szakmai konferencián.


Több helyszínen indulhat az 5G Kiválósági Központ tevékenysége


Új távlatokat nyithat a győri Széchenyi Egyetemmel együttműködésben induló 5G Kiválósági Központ, amely egészségügyi és környezeti kutatásokat is koordinál majd, kereskedelmi pilot projekteket alakít ki, valamint a precíziós mezőgazdaságra és a dróntechnológiákra fókuszál. A digitális fejlesztési központ célja az ipari és egyetemi szereplők együttműködésének megteremtése, valamint a műszaki szakember-utánpótlás biztosítása – mondta el Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes-államtitkára.


Az 5G Kiválósági Központ tevékenysége több helyszínen zajlik majd. Győrben az intelligens közlekedés, valamint a 3D és AR alapú munkavégzés lesz középpontban, míg Budapesten a drónos képfeldolgozás, Zalaegerszegen az 5G környezetben tesztelt önvezetés, Mosonmagyaróváron pedig a mezőgazdasági felhasználások viszik a prímet.

 

Az 5G kapcsán számos területen van szükség állami szerepvállalásra


Magyarország kedvező pozícióját emelte ki az 5G terén Dr. Gál András Levente, a Neumann Nonprofit Kft. – NAVÜ ügyvezetője, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ország digitális felkészültségén többek között a közadatok hozzáférhetőségének megteremtésével javítani kell.


Az 5G kiemelten fontos téma, ezért a tudatosítás mellett az államnak feladata, hogy finanszírozza a releváns egészségügyi és környezeti kutatásokat. Ezen túl elsősorban a jogi akadálymentesítés, míg a fogyasztóvédelem terén a tisztességtelen piaci magatartás szabályozása követel meg fokozott állami szerepvállalást. Az olyan pilot programok pedig, mint a precíziós mezőgazdaság tesztüzemeként működő Mezőhegyesi Mintabirtok, valós környezetben teszik lehetővé az 5G-ben rejlő potenciál kiaknázását – emelte ki Dr. Gál András Levente.

 

Felkészülten az 5G korszakba


„Az 5G Koalíció egyik kiemelt célja, hogy a magyar társadalom és gazdaság szereplői felkészülten érkezzenek az 5G korszakba, és az 5G technológia lehetőségeit saját maguk, vállalkozásuk, végeredményben pedig hazánk javára fordítsák.” – fejtette ki Mácz Ákos, az 5G Koalíció szakmai vezetője a szervezet jövőképéről szóló előadásában.


A koalíció előtt álló legfontosabb feladatok közt említette az egyes gazdasági ágazatokkal való innovációs partnerségek kialakítását, a piaci célok felett álló ismeretterjesztő, hiteles tudatosítási programok indítását, az optimális hálózatkiépítési együttműködések kidolgozását és megvalósítását, az innovációs központok számára az 5G-kompetenciák biztosítását, valamint a nemzetközi együttműködések megerősítését. Megítélése szerint a három és fél évvel ezelőtt alapított, mára 84 tagszervezetet számláló koalíció öt munkacsoportjában dolgozó 200 hazai szakember munkája a garancia arra, hogy Magyarország az 5G korszak nyertesi közt lehessen az egyre élesebbé váló nemzetközi versenyben.


A mesterséges intelligencia alapú megoldások is minőségi ugrás előtt állnak


Az adatfeldolgozásra épülő mesterséges intelligencia megoldások szintén hatalmas ugrás előtt állnak az 5G-nek köszönhetően. A számítási kapacitások végpontokra helyeződésével párhuzamosan a felhőkapacitások is egyre kisebb korlátozásokkal érhetők el, ami az 5G által kínált adatátviteli sebességgel kombinálva közel valós idejű feltanítást tesz lehetővé. A hálózatba kapcsolt eszközök mind nagyobb száma még tovább növeli az automatizációs lehetőségeket, ami ma még elképzelhetetlenül sokféle felhasználási esetet fog generálni – jelentette ki Boa László, a Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai vezetője.


„Nincs jobb szó rá: valóban brutális mennyiségű adatot fogunk tudni elérni és feldolgozni hihetetlenül gyorsan, és ez elképesztő távlatokat nyithat az innovációt támogató szervezetek gondolkodásában is. Ezáltal a pilotok hatóköre is nagyságrendekkel tágul majd – zárta gondolatait a szakember.


A konferencián felszólalt még Dr. Charaf Hassan, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja, aki a BME 5G Smart Cmapus hálózatát mutatta be, a frekvenciagazdálkodásról beszélt Dr. Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese, míg „Hogyan működik az információs társdalom? Technológia, társadalom, tudatosság” címmel tartott előadást Dr. Rab Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Az 5G egészségügyi vonatkozásairól, tudományos feltárásáról Dr. Thuróczy György PhD., az NNK főosztályvezetője értekezett. A plenáris ülés előadói között volt még Bertényi Balázs, az ITU 3GPP RAN elnöke, Dankovics Tamás, Nokia: 5G felhasználási esetek marketing managere, és Kovács Gyula, a Takarékbank Smart Process osztályvezetője.

 

A konferenciáról további információ itt található.

A konferencia előadásai itt visszanézhetők.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.