Magyar smart city fejlesztések mutatkoztak be Stuttgartban

2021.05.24

A Digitális Jólét Program (DJP) nemcsak a települések számára kínál okosmegoldásokat, de a fejlesztőket is segíti piacot találni termékeiknek, például a Digitális Exportfejlesztési Tudásközpont által működtetett HYPER rendszeren (Hungarian Yellow Pages for Export Reconnaissance) keresztül – mondta Paczér Balázs, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJ Nkft.) szakértője május 12-én a Magyar Smart City megoldások bemutatása a német piacon címmel rendezett online konferencián.


A magyar stuttgarti főkonzulátus, a térség legnagyobb értékesítési egyesülete, a CDH Baden-Württemberg és a DJ Nkft. közös rendezvényén Paczér Balázs bemutatta a DJP történetét, szervezeti felépítését és eredményeit. Kiemelte, hogy a Civitas Sapiens Okos Város Tudásközpont a smart city-re és az urbanizációra vonatkozó célkitűzések eléréséért dolgozik, míg a Digitális Exportfejlesztési Tudásközpont a HYPER mentorprogramban részt vevő cégeket segíti a külföldi piacokon való megjelenésben.


A Civitas Sapiens Tudásközpont okos város programjai között megemlítette a Településszondát, a digitális térségfejlesztési képzéseket, a Digitális Falu Programot és az Okos Város Piacteret. Az utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy a felületen nem csupán az okosváros-fejlesztéseket adják-veszik, de állami minőségbiztosítási rendszerként is működik. Az okosváros-fejlesztések fő célja, hogy integráltan működve növeljék az életminőséget, és mérsékeljék a kistelepüléseket sújtó, olyan negatív demográfiai folyamatokat, mint az elvándorlás.   


A szakértő az online fórumon úgy fogalmazott: a HYPER rendszer a hazai digitális megoldások leltárja. „Támogatja és minőségbiztosítja azokat a magyar vállalatokat, amelyek a Digitális Exportfejlesztési Stratégiában megfogalmazott szempontoknak megfelelő, exportképes digitális termékeket, szolgáltatásokat nyújtanak” – mutatott rá Paczér Balázs. A program háromlépcsős: a regisztrációt követően történik a validáció, majd pedig a cégek felkészítése. A rendszer előnyei önmagukért beszélnek, hiszen az adott cég segítséget kaphat a pályázatokra való felkészülésben, az értékesítésben, és hozzáférhet a DJP, illetve az állam külföldi kapcsolati hálójához.  


A rendezvényen köszöntőt mondott Katja Rudolf, a CDH Baden-Württemberg igazgatója és dr. Izsák András, a stuttgarti magyar főkonzulátus vezetője. A meghívott cégek között szerepelt az Agora Solutions Software Kft., a Clift Climbing Kft., a Cultware Kft., a Galladesign Kft., a Prodexp, a Spritz International Kft., az Asura Technologies Ltd., az Alsad Medical és a WaterScope Kft.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.