Magyar érmesek a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

2020.08.31

Az idei Közép-Európai Informatikai Diákolimpián (CEOI) tizenhárom ország ötvenöt, húsz évesnél fiatalabb diákja vett részt. A magyar diákok egy ezüst-, és két bronzérmet szereztek, míg aranyéremmel idén két lengyel, egy cseh és egy horvát versenyző térhetett haza.


A péntek délután zárult CEOI 2020-on részt vevők két, öt-öt órán át zajló versenynapon mérték össze versenyprogramozási ismereteiket három-három feladat önálló megoldásával, amelyek nem hétköznapi kódolási ismereteket, hanem komplex algoritmikus gondolkodást igényeltek. A magyar diákok hagyományosan jól szerepelnek a CEOI-n: az idei díjakkal együtt összesen ötvenkilenc érmet gyűjtöttek össze 1994 óta.  


A magyar csapat tagjai közül három diák szerzett érmet a CEOI 2020-on:

  • EZÜST: Tóth Gellért, Óbudai Árpád Gimnázium
  • BRONZ: Szabó Kornél, Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium
  • BRONZ: Szente Péter, Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa


A diákolimpia négy aranyérmét Tomasz Nowak (Lengyelország), Marcin Martowicz (Lengyelország), Jiří Kalvoda (Cseh Köztársaság) és Dorijan Lendvaj (Horvátország) kapta. Tíz versenyző ezüst-, és 14 versenyző bronzérmet kapott az elért eredményéért. A feladatokat a versenyek másnapján bármely országból meg lehetett oldani a Codeforces.com oldalon keresztül: idén összesen 10875-en vállalkoztak erre.


A CEOI 2020 a Neumann Társaság, az ELTE Informatikai Kara és Nagykanizsa városa rendezésében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Tungsram támogatásával valósulhatott meg. A Neumann Társaság támogatója a Digitális Jólét Nonprofit Kft.


A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia döntőbizottságának 2019-es döntése alapján a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a Digitális Jólét Program, és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázata nyerte el a 2023-as Nemzetközi informatikai olimpia (IOI) megrendezésének jogát, így Neumann János születésének 120. évfordulóján, 2023-ban Magyarország rendezheti meg a rangos, nemzetközi eseményt. A jövő évi CEOI-t a tervek szerint Horvátországban fogják megrendezni.


További információk a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiáról >>>


A 2023-as IOI-ról: Informatikai diákolimpia Magyarországon - Jobbágy László

 

Digitális Jólét Nonprofit Kft.