Informatikai világversenyen szereztek ezüst- és bronzérmet magyar diákok

2021.07.05

Egy ezüst- és két bronzérmet szerzett a magyar csapat a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián, amelyet 2021-ben Szingapúr szervezett, de a koronavírus-járvány miatt a versenynapokat online tartották. A négytagú magyar delegáció tagjai az ELTE Informatikai Karának budapesti campusáról kapcsolódtak be a versenybe.


A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (International Olympiad in Informatics, IOI) egy 1989 óta évente megrendezett diákverseny, a Nemzetközi Tudományos Diákolimpiák egyik kiemelkedő tagja. A kezdetben 20 körüli résztvevővel lebonyolított verseny ma az egész világra kiterjed. A Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) ebben az évben nyolcvannyolc ország csapata indult, egyenként legfeljebb négy középiskolás taggal. A 351 versenyzőnek összesen 6 informatikai problémát kell megoldaniuk, a két versenynapon öt-öt órát kapnak a három-három feladat kidolgozására.


A verseny 2021. június 19. és 25. között zajlott, a hivatalos eredményeket június 28-án, hétfőn délután hirdették ki. A legmagasabb pontszámot elérő 30 versenyzőt díjazták aranyéremmel, 58 versenyző kapott ezüst-, illetve 85 versenyző bronzéremet. A magyar csapat mindhárom végzős tagja érmet szerzett: az ezüstérmes Tóth Gellért és a bronzérmes Varga Péter az Óbudai Árpád Gimnáziumban érettségizett tavasszal, a szintén bronzérmes Szabó Kornél pedig a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium 12. évfolyamát fejezte be idén. A csapat negyedik tagja, Németh Márton Tamás a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium tizedikes diákja.



A magyar csapat a korábbi években is az ideihez hasonló teljesítményt nyújtott: 2018-ban egy ezüst- és három bronzérmet, 2019-ben egy arany- és egy bronzérmet, 2020-ban pedig négy ezüstérmet szereztek.


Fotók:
njszt.hu
Neumann társaság – NJSZT Facebook

Digitális Jólét Nonprofit Kft.