Hivatalos állásfoglalást adott ki az MTA az 5G egészségügyi és környezeti kérdéseiről

2021.03.31

Hivatalos állásfoglalásában a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kiemeli, hogy az ötödik generációs (5G) telekommunikációs rendszerek alkalmazásával a lakosság napi átlagos személyi rádiófrekvenciás (RF) expozíciója várhatóan nem fog növekedni. Ellenkezőleg: a nagyobb és gyorsabb sávszélességnek köszönhetően a mobiltelefonok és más készülékek alacsonyabb teljesítménnyel fognak működni, ezáltal csökkentve az emberi expozíció mértékét.


Az 5G az új évszázad egyik legnagyobb technológiai vívmánya, amely a távközlési szolgáltatások képességeinek radikális bővítése mellett merőben új, innovatív szolgáltatások és üzleti modellek kialakulását segíti elő.


Magyarországon egy civil kezdeményezés, a Százak Tanácsa kérte az MTA hivatalos állásfoglalását a témában. Az MTA ennek érdekében létrehozott egy ad hoc munkabizottságot, melynek tagjai – prof. dr. Kosztolányi György (elnök), dr. Hernádi István, dr. Nagy Lajos, prof. dr. Neményi Miklós, dr. Oberfrank Ferenc, dr. Sáfrány Géza és dr. Thuróczy György – áttekintették az 5G-technológia bevezetésével összefüggő kérdéseket, a nemzetközi gyakorlatot, a szabályozásokat, a tudományos és kutatási eredményeket, valamint a közvéleményt foglalkoztató kérdéseket.


A Magyar Tudományos Akadémia a munkabizottság javaslatára alapozott hivatalos állásfoglalásában kijelenti, hogy a jelenlegi modellezések, illetve mérések alapján az 5G-technológia alkalmazásával a lakosság napi átlagos személyi RF-kitettsége várhatóan nem fog növekedni. Ezzel szemben az adatátviteli idő jelentősen csökken majd a nagyobb átviteli sebességnek köszönhetően, ami által a felhasználók kevesebb elektromágneses hullámnak lesznek kitéve. A sűrűbb hálózatban a jobb rádiós kapcsolatnak köszönhetően a mobiltelefonok és más készülékek alacsonyabb teljesítménnyel tudnak működni, ami tovább fogja csökkenteni a készülékek használatából eredő emberi kitettség mértékét. Az MTA állásfoglalásában további szerteágazó kutatásokat és méréseket javasol az 5G élettani, közegészségügyi hatásainak, ökológiai vonatkozásának és a hazai ökoszisztémákra gyakorolt hatásának értékelésére.


A Digitális Jólét Program (DJP) kezdetektől a hiteles, objektív, tudományos alapokon nyugvó tájékoztatás elkötelezett híve a kérdésben. A tudományos élet képviselői, a piaci és állami szereplők az 5G Koalícióban folyó munka egyik kiemelt területének tekintik az 5G egészségügyi és környezeti kérdéseit. A DJP ezért üdvözli az MTA megnyugtató állásfoglalását, és elkötelezett az ilyen irányú kutatások folytatása mellett.


A Magyar Tudományos Akadémia hivatalos állásfoglalása ide kattintva érhető el.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.