Gyermekeink védelme az online térben az ÁGOTA Országos Gyermekvédelmi Konferencián

2022.06.07

Több, mint félezer civil, egyházi és állami gyermekvédelmi szakember vett részt a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kétnapos országos konferenciáján Szegeden, amelynek idén a gyermekbántalmazás volt a témája.


A szakmai rendezvény fókuszában a családjukból kiemelt, sokszor súlyosan traumatizált gyermekek álltak, mert esetükben fokozott annak a veszélye, hogy bántalmazás áldozatai vagy elkövetői lesznek. A konferencián a gyermekvédelem területének legismertebb magyar szakemberei adtak elő.


A konferencia első napján, május 30-án, Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájának képviseletében Dr. Gaskóné Nagy Erika divízióvezető mutatta be a digitális gyermekvédelem kihívásait és aktuális feladatait, a DGYS kutatási tevékenységét és társadalmi programjait. Az online bántalmazás és az online szexuális bántalmazás típusairól, felismeréséről, a prevenció és a beavatkozás lehetőségeiről Timár Borbála pedagógiai szakértő, szaktanácsadó beszélt. Nyilvánvalóvá vált, hogy a gyermekvédelemben dolgozóknak nagy szüksége van a digitális médiakörnyezet kockázataival kapcsolatos információkra, gyakorlatban is alkalmazható eszközökre.


A Digitális Gyermekvédelmi Stratégia 2021-es, a gyermekvédelmi szakellátásban élők online kockázati kitettségét vizsgáló pilot kutatás eredményeinek bemutatása szintén az előadás részét képezte. A kutatás következő fázisa jelenleg zajlik.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.