Drónversennyel zárta programsorozatát a DJP az EFOTT Fesztiválon

2021.08.16

Profi drónpilóták mérték össze tudásukat a hazánkban először megrendezett Tinyhawk Indoor Drone Competition 2021 versenyen, amelyet az EFOTT utolsó napján közösen szervezett meg a DJP és a Magyarországi Drón Koalíció. A rendezvényen kifejezetten erre a célra beszerzett, kisméretű, mindössze két colos drónokkal versenyeztek hazánk profi drónpilótái. 


Véget ért az augusztus 11-15. között Sukorón megrendezett EFOTT Fesztivál, melyen idén a Digitális Jólét Program egy nagyszabású standdal és szerteágazó digitális programokkal várta az érdeklődő fiatalokat. 


Nagy érdeklődés kísérte a DJP kitelepülését a fesztiválozók körében, a stand és az élményprogramok mind az öt napon népszerűek voltak.  Az egyik legkülönlegesebb esemény a hazánkban első alkalommal megrendezett beltéri drónverseny, a 1st Tinyhawk Indoor Drone Competition 2021 volt, melyen Magyarország legjobb drónpilótái vettek részt. A versenyt a Magyar Drón- és Multirotoros Egyesülettel és az Edutus Egyetemmel közösen szervezte a Magyarországi Drón Koalíció.

 


Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében rávilágított: a drónok az elmúlt években erőteljesen elterjedtek a mindennapi életben is, mármost jelen vannak az önműködő változataik olyan területeken, mint az agrárium, logisztika vagy közlekedés. Ezért szükség van a megfelelő szabályozás létrehozására, ezért lett megalapítva a Magyarországi Drón Koalíció, mely több mint száz tagszervezetével és munkacsoportjával az érintettek bevonásával dolgozik a megfelelő szabályozás megalkotásán – zárta szavait Jobbágy László.








A Tinyhawk drónversenyen kifejezetten erre az alkalomra készített kis méretű, mindössze 2 colos drónok maximum sebessége 75 km/h körül mozgott – a szokásos, kültéri versenyeken használt drónok általában öt colosok és 120-140 km/h-ás sebességet is képesek elérni –, a beltéri versenypálya pedig számos akadályból állt. Egy óriási kivetítőn folyamatosan lehetett nézni a versenyző drónok kameraképeit, így végig lehetett kísérni pontosan mit látnak a pilóták versenyzés közben a külön erre a célra kialakított VR szemüvegeken keresztül. A 1st Tinyhawk Indoor Drone Competition 2021 első három helyezettje Bakonyi Tamás, Blahunka Máté és Pető Gábor lettek. 







A DJP stand egyéb állandó programjai természetesen továbbra is várták a látogatókat. Látványos és izgalmas lézeres lövészet állomással készült a DJP partnereként a Honvédelmi Sportszövetség. A lézeres céllövölde az egyik legnépszerűbb játék volt valamennyi itt lévő korosztály számára.



A lézeres lövészet mellett a másik nagy népszerűségnek örvendő program a Debreceni Egyetem Atlétikai Club e-sport szakosztálya, a DEAC-Hackers által hozott különböző játékkonzolok voltak. A retro konzoloktól kezdve (PlayStation2) egészen a következő generációs eszközökig (PlayStation 5) rengeteg különböző játékokat tudtak a fesztiválozók kipróbálni, illetve egymással versenyezni. A legnépszerűbb játékuk a FIFA21 volt. A játékok során a legtöbbet nyerő résztvevők értékes nyereményekben is részesülhettek. A Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő e-sporttevékenységeket a standon végig a DEAC számítástechnikai szakemberei felügyelték.


Utoljára lehetett résztvenni a Mesterséges Intelligencia Kihívásban, mely immár a zárószakaszába érkezett a Magyar E-sport Szövetséggel meghirdetett nyereményjátékában. A Kihívást teljesítők között egy értékes videókártyát és egy PlayStation 5-t is kisorsolnak majd. 


A Kézai Simon Program fotóverseny is várta az érdeklődőket, akiknek regisztrálniuk kellett a Kézai applikációján vagy webes felületén, majd egy, a fesztiválon készült képet kellett publikusan feltölteniük. A legszebb fotót készítők Fujifilm Instax polaroid fényképezőgépet nyerhettek. 


A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, vagyis a SZTAKI standjánál az érdeklődők az önvezető járművek fejlesztésébe tekinthettek bele. Egy tv-n az autókba beszerelendő kamerarendszert, a másikon a lézerszkennereket lehetett megnézni működés közben, így demonstrálva, hogy ismeri fel az utat és a különböző akadályokat, külső tényezőket a jármű. De további érdekességeket is megismerhettek a fesztiválozók, például, hogy külföldön már léteznek önvezető taxik, ahol a bankkártyánk lehúzását követően csupán a GPS-be kell beletáplálni célállomásunkat, és az autó magától elvisz minket oda. Bár itthon az ilyen szintű önvezető járművek még nem léteznek, a SZTAKI munkatársai és kutatói, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Győri Egyetemmel közös projektjük során folyamatosan fejlesztik a rendelkezésre álló technológiát. Ezen felül a SZTAKI folyamatosan biztosít lehetőséget fiatal egyetemisták vagy frissen végzett diplomások számára az informatikai, gépészeti és közlekedésmérnöki területeken, akik maguk is részeseivé válhatnak az önvezető járművek kutatásának és fejlesztésének. 


A DJP standján állandó programként volt jelen a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ) saját fejlesztésű társasjátéka, A Digitalizációs Alapok Társasjátéka, mely a kis- és középvállalkozások digitális fejlődését mutatta be szórakoztató keretek között. A játékosok különböző, a digitalizációhoz, mesterséges intelligenciához, adatgazdasághoz, innovációhoz kötődő kvíz kérdések helyes megválaszolásával tudták segíteni cégük digitális fejlődését, például az adatkészletek, munkavállalói készségek, a vállalati eszközpark vagy szoftverek formájában. A játék során a képzeletbeli vállalatokat az alapszinttől a haladón át egészen az innovátor szintig juttathatták.


Digitális Jólét Nonprofit Kft.