Valóságos, ami digitális?

2020.03.13

A Nemzeti Ifjúsági Tanács fiatalok számára szervezett Digitális Valóságok című, 2020. március 7-én megrendezett konferenciáján új, még kevésbé ismert, de jelentős hatást gyakorló területekről, a robotikáról, az okos eszközökről, illetve az okos városokról és a mindennapokra gyakorolt befolyásukról tájékozódhattak az érdeklődők.


A konferencia elsősorban a digitális átalakulás által felvetett társadalmi kérdésekkel foglalkozott, azzal, hogy a digitalizáció hogyan és milyen módon alakítja át életünket, illetve milyen kockázatokat érdemes elkerülnünk.


A konferencia mindhárom témaköre választ adott arra a kérdésre, hogy ami digitális, mennyire valóságos: az okos városok, a robotika és az oktatás, illetve a robotika és a munkaerőpiac kapcsolatrendszerét elemző kerekasztal-beszélgetések mindegyikében elhangzott, hogy a digitalizációnak már most is nagyon jelentős – és elkerülhetetlen – hatása van az életünkre, ami a jövőben még erősebbé válik.


Az okos város kerekasztal beszélgetésen – ahol a Digitális Jólét Program Civitas Sapiens Okos Város Tudásközpontjának és Magyarország Digitális Exportfejlesztési Stratégiájának (DES) szakértői is részt vettek – többen kiemelték, hogy az okos város nem konkrétan az eszközöket jelenti, egy város attól válik igazán „okossá”, hogy a lakói ezeket az eszközöket okosan tudják használni, és így a várost élhetőbbé, a saját életüket pedig könnyebbé teszik.


Mikulák Péter, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese a rendezvényen felhívta a figyelmet a DJP Lab és a Mathias Corvinus Collegium közös szervezésében megvalósuló Smart City Challenge elnevezésű, egyetemistáknak szóló esettanulmányi versenyre, ahol március 29-ig várják az érdeklődő diákok jelentkezését a www.smartcitychallenge.hu oldalon.


A konferencia szünetében megfoghatóbbá és kipróbálhatóvá téve a beszélgetésekben elmondottakat robotokat és a digitalizációhoz kapcsolódó más eszközöket nézhettek meg az érdeklődők.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.