Módszertani ajánlás és online felkészítés segíti a pedagógusokat

2020.03.24

Ajánlás mutatja be azokat az ingyenesen használható online megoldásokat, amelyek a tanulási-tanítási folyamatának egy-egy vagy akár több elemét is támogatják a távoktatásban. Emellett webes képzés és több száz jógyakorlat is a pedagógusok rendelkezésére áll, amelyeket szintén felhasználhatnak a diákok online tanítása során.

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében március 16-tól további intézkedésig otthonról, tantermen kívüli, digitális munkarendben tanulnak az általános és középiskolás diákok. A rendkívüli helyzet eddig soha nem látott kihívások elé állítja a köznevelés valamennyi szereplőjét. A Digitális Jólét Program (DJP) keretében működő Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) is azon dolgozik, hogy ebben a kritikus időszakban támogatást nyújtson a pedagógusoknak, a diákoknak és a szülőknek.



A digitális eszközökkel támogatott, tantermen kívüli tanulási folyamatban egyszerre kell gondoskodni többek között a megfelelő pedagógiai eszközök és módszerek megválasztásáról, az oktatási tartalmak összeállításáról és megosztásáról, a szülőkkel, tanulókkal való kapcsolattartásról és az előrehaladás nyomon követéséről. A legelső lépés, hogy a rendelkezésre álló ingyenes és hatékony, tanulást támogató online rendszerek közül az iskolák minél előbb kiválasszák a számukra legmegfelelőbbet, amelyet aztán az intézmény összes tanára és diákja használ. Ehhez ad iránymutatást az intézményvezetőknek és a pedagógusoknak a DPMK honlapján közzétett ajánlás.

Az összefoglaló ismerteti az ingyenes virtuális tantermi megoldásokat és a tanulást támogató rendszereket, a tananyag- és segédanyag-készítő alkalmazásokat, a feladatkészítéshez és -kiosztáshoz használható programokat, a közös munkát biztosító online szinkron megoldási lehetőségeket, továbbá a programozó és kódoló alkalmazásokat is. Az ajánlás nemcsak az egyes rendszerek és programok rövid, közérthető leírását tartalmazza, hanem a megismerésüket és alkalmazásukat segítő szöveges, videós tartalmak elérhetőségeit is.

A pedagógusok munkáját webinárium-sorozat is támogatja, az első tematikus egység a virtuális osztálytermi megoldásokat, tanulást támogató rendszereket mutatta be kilenc előadásban. Az online képzés a Digitális Témahét YouTube-csatornáján érhető el.

A pedagógusok a Digitális Témahét Tanári Fórumában megtalálhatóak a Digitális Témahét 5 éve működő szakmai hálózatának jógyakorlatai, a digitális oktatási projektek tervezésével és megvalósításával kapcsolatos tapasztalatok és tanácsok is, amelyek szintén felhasználhatóak a helyi viszonyokhoz leginkább illeszkedő digitális tanulási folyamatok kialakításához és működtetéséhez.


A következő napokban újabb ajánlások és módszertani útmutatók jelennek meg annak érdekében, hogy a digitális munkarendre való átállás a köznevelés szereplői számára könnyebbé váljon.

 

Digitális Jólét Nonprofit Kft.