Mesterséges Intelligencia: jövőt formál, de még nem tudjuk, hogyan

2019.03.22

A Mesterséges Intelligencia (MI) megjelenése a gazdaság és a társadalom minden szegmensében alapvető változásokat eredményez majd – ebben szinte kivétel nélkül egyetértettek a több mint 600 szakember részvételével zajlott 3 napos ReinforceAI konferencia résztvevői. Legújabb kutatási eredményeikről beszámolva a rendezvényen a terület szakértői (többek között az UBER, a Volkswagen, az IBM, a Google vagy a Twitter szakemberei) abban is egyetértettek, hogy ma még több a kérdés, mint a válasz azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen változásokra kell számítanunk az MI elterjedésével. 

"Meggyőződésem, hogy ha egy vállalkozás, egy kormány, vagy akár egy nemzetgazdaság elkezd foglalkozni az olyan innovatív technológiai és üzleti innovációval, mint például a mesterséges intelligencia, mindezt jó ütemben, és jó logikával teszi, akkor azzal megteremti annak esélyét, hogy évtizedek hátrányát dolgozza le - vagy több évtizedes előnyhöz juthasson a versenytársaival szemben" fogalmazott a rendezvényen Jakab Roland, a magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) elnöke, az Ericsson Magyarország regionális igazgatója.


Jakab Roland, a magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke

Hozzátette: "Ezért kezdeményezte a Magyar Mesterséges Intelligencia Koalíció létrehozását dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az egymástól való tanulás, ötletek megosztása, munkacsoportok formájában való együttműködés és kooperáció, a meglévő kapcsolatok előmozdítása és újak létrehozása, járulhat hozzá egy sikeres magyarországi MI stratégia létrehozásához."

A ReinforceAI konferencia is hozzájárulhat a 2018. október 9-én megalakult MI Koalíció  céljának eléréséhez, miszerint hazánk a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén kerüljön az európai élvonalba, és váljon a nemzetközi MI közösség fontos tagjává. Az MI Koalíció alapítóinak szándéka, hogy közösen határozzák meg a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányait és kereteit, állandó szakmai és együttműködési fórumot biztosítva az MI-fejlesztők, az MI felhasználói oldalát képviselő piaci és állami szereplők, illetve az akadémiai szféra, a szakmai szervezetek és az állami intézmények között. Az MI Koalíció emellett részt vesz Magyarország MI stratégiájának kialakításában, illetve az MI elterjedésével összefüggő társadalmi és gazdasági hatások elemzésében is.

A MI Koalíció megalakulása világos üzenet a nagyvilágnak: Magyarország kitárta kapuit az MI fejlesztések előtt.

Az MI Koalícióról további információ itt érhető el.

Digitális Jólét Nonprofit Kft.